Hoppa till huvudinnehåll

Jordanien

Sverige har sedan 1981 en ambassad i Amman, medan Jordaniens ambassadör i Oslo är sidoackrediterad till Sverige.

De svensk-jordanska relationerna är goda. Hösten 2022 genomfördes ett svenskt statsbesök till Jordanien, i samband med vilket ambassadens nya och större lokaler invigdes och det Svenska Dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika etablerades. 

Sverige samarbetar med Jordanien i en rad utrikespolitiska frågor, i synnerhet med bäring på multilateralt samarbete och på utvecklingen i regionen. 

Sverige har ett visst utvecklingssamarbete med Jordanien inom ramen för den regionala samarbetsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika. Utvecklingssamarbetet syftar till att stödja aktörer som verkar för en mer stabil och demokratisk utveckling samt motverkar grundorsakerna till irreguljär migration. Inom ramen för regeringens regionala strategi för Syrienkrisen ges humanitärt stöd liksom mer långsiktiga insatser till värdsamhällen för syriska flyktingar i Jordanien.

Handeln mellan länderna är relativt begränsad. Ett 30-tal svenska företag finns representerade i Jordanien. Energi- och industrisektorn utgör de största sektorerna för svenska företag i Jordanien. Varuexporten till Jordanien utgörs främst av verkstadsprodukter.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Jordanien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 18 träffar.

Laddar...