Hoppa till huvudinnehåll

Socialförsäkringar

Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

Ansvariga för socialförsäkringar

Ansvarigt statsråd

Anna Tenje Äldre- och socialförsäkrings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om socialförsäkringar

  • Samlad analys av aktuella frågor angående Finsam-lagen och samordningsförbunden

    Samhällets stöd ska bidra till att fler människor kommer i arbete. Regeringen har därför för avsikt att fatta beslut på regeringssammanträdet den 27 mars om att ge Försäkringskassan i uppdrag att analysera behovet av ändringar i den så kallade Finsam-lagen, som gör det möjligt för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, regioner och kommuner att genom samordningsförbund finansiera samordnade rehabiliteringsinsatser. Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) ges i uppdrag att utvärdera effekterna av sådana insatser. Båda uppdragen ska redovisas senast den 2 december 2024.

  • Förslag om ytterligare förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag

    Hög inflation och lågkonjunktur slår hårt mot många hushåll, inte minst barnfamiljer. För att skydda barnfamiljer med små marginaler föreslår regeringen och Sverigedemokraterna i vårändringsbudgeten att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs till och med den 31 december 2024.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Försäkringskassan generaldirektör Nils Öberg.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Försäkringskassan generaldirektör Nils Öberg höll inledningstalen under den nordiska konferensen om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar som ägde rum den 6 mars 2024. Mats Bäckelin/Regeringskansliet

Kontroller och sekretesslagstiftning i fokus när de nordiska länderna möttes för samtal om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar

Mer samarbete över landsgränserna, utökade kontrollmöjligheter och förändrad sekretesslagstiftning behövs för att sätta stopp för att kriminella lurar till sig pengar från välfärdssystemen. Det var några av insikterna från deltagarna under den nordiska konferensen om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar inom socialförsäkringen, som arrangerades av Socialdepartementet och Försäkringskassan den 6 mars.

Pressträff med Pensionsgruppen den 28 februari 2024.
Pressträff med Pensionsgruppen den 28 februari 2024. Foto: Regeringskansliet.

Pensionsgruppen överens: översyn av nivån för pensionsavgiften och hantering av överskott i pensionssystemet

Pensionsgruppen har ställt sig bakom att utreda nivån för pensionsavgiften och att se över hur överskott i pensionssystemet kan hanteras.

Porträtt av Anna Tenje som är allvarlig.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott är i fokus i Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens regleringsbrev för 2024

Regeringen har beslutat om Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens regleringsbrev för 2024. Att motverka bidragsbrottslighet och förhindra felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemen är högt prioriterat för att upprätthålla välfärdssystemens legitimitet.

Porträttbild av Anna Tenje som ler
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Flera förbättringar i föräldraförsäkringen

Regeringens förslag till förändringar av föräldrapenningen i budgetpropositionen för 2024 har godkänts i riksdagen. Lagändringen innebär bland annat att antalet s.k. dubbeldagar fördubblas, att dubbeldagarna kan användas fram till att barnet är 15 månader och att föräldrar ges möjligheter att överlåta föräldrapenning, exempelvis till nära anhöriga. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juli 2024.

Innehåll om socialförsäkringar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 554 träffar.

Laddar...