Sverige överraskar med flashmob på EU Open Day på lördag

Open Day i slutet av maj är en flerårig Brysseltradition då EU-institutionerna öppnar dörrarna för allmänheten. Sverige är en av många EU-medlemmar som nappat på erbjudandet att presentera sig i rådsbyggnadens atrium. Under dagen passar Sverige på att bjuda på en särskild överraskning.

Linda Gustavsson Inger Wahlstedt
Linda Gustavsson och Inger Wahlstedt vid Sveriges EU-representation hoppas på många besökare under EU Open Day lördagen 28 maj då EU-institutionerna traditionsenligt har öppet för allmänheten. På Sveriges bord i rådsbyggnaden Justus Lipsus atrium kommer nytt fräscht material från Svenska institutet att presenteras. Klockan 14 står en flashmob på programmet. Foto: EU-representationen/Anna Lund

Barn och jämställdhet

Tidigare har EU Open Day varit EU-institutionernas dag men i år är första gången som medlemsstaterna bjuds in att medverka. Sverige satsar på hälso- barn- och jämställdhetstema.

- Mycket av informationen på vårt bord är riktad till barn. Här kan man följa svenska Sanna 9 år, och så finns det vackra Sverigekartor för barn med en snabbkurs i svenska, berättar Inger Wahlstedt som är ansvarig för Sveriges monter och handläggare vid den svenska EU-representationen.

Symbol för hälsa, integration och svenskt föreningsliv

Klockan 14 planeras en så kallad flashmob.

- Vi har bjudit in våra 600 Friskis & Svettis-medlemmar att visa upp ett träningspass men vi välkomnar alla som vill vara med på lördag, säger Pia Bilting-Bearfield, en av passets tre ledare.

Friskis & Svettis är med sina över 500 000 medlemmar och engagemang en folkrörelse och symbol för det föreningsstarka civila samhället i Sverige.

- Det handlar om att nå ut till alla. I det nystartade projektet Öka innanförskapet jobbar man med att nå fram till asylsökande barn, berättar Pia Bilting-Bearfield.

Friskis & Svettis har många föreningar runtom i världen. Just Friskis & Svettis-föreningen i Bryssel firar 25 år i år.

Rådsbyggnaden Justus Lipsus atrium är öppet för allmänheten klockan 10 till 18 lördagen den 28 maj. I både Europaparlamentet och EU-kommissionens lokaler pågår samtidigt evenemang och aktiviteter med fokus på bland annat EU-kunskap.

För Sveriges information under EU Open Day ansvarar Sveriges EU-representation.

Producerat av EU-representationen

Kontakt

Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen
Telefon +32 2 289 56 11
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Bryssel, Belgien
e-post till Sveriges ständiga representation till Europeiska unionen

Allt om EU Open Day 28 maj