Artikel

Europadagen 2019: Fred, gemenskap och framtid

Publicerad

Den 9 maj uppmärksammas Europadagen runt om i Europa. Årets Europadag, som denna gång infaller drygt två veckor innan valet till Europaparlamentet, är ett tillfälle att diskutera vilket Europa du vill ha i framtiden och en dag att uppmärksamma freden och sammanhållningen i Europa.

 • Hans Dahlgren står och talar med en stor bakgrund med EU-flaggan målad på.

  EU-minister Hans Dahlgren började dagen på Stockholms Centralstation.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Hans Dahlgren pratar framför stående publik.

  Hans Dahlgren på centralstationen.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Hans Dahlgren skakar hand med en man.

  Hans Dahlgren med Regeringskansliets Brexitambassadör, Jan Olsson.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringkansliet

 • Hans Dahlgren pratar inför publik.

  Efter centralstationen fortsatte EU-ministern dagen på Europahuset.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Annika Ström Melin pratar och Hans Dahlgren och Björn Fägersten lyssnar.

  Annika Ström Melin, journalist och författare, Hans Dahlgren och Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram och forskare, deltog i en paneldiskssuion tillsammans.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Europadagen firas sedan många år tillbaka gemensamt med EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet och Sveriges kommuner och landsting. 

I år uppmärksammas Europadagen i Stockholm på Centralstationen (klockan 08.00-17:00) och i Europahuset (Regeringsgatan 65, klockan 10.30-16:15). I Europahuset hålls olika seminarier med fokus på EU och dess framtid.

På Centralstationen kan du träffa medverkande organisationer, EU-medlemsländers ambassader och lyssna till korta framträdanden med fokus på EU-valet den 26 maj. Även Sveriges EU-minister, Hans Dahlgren, deltar under Europadagen. 

Du kan också vara med digitalt under hashtaggarna #Europadagen och #SverigeiEU. 

I faktarutan här intill kan du ta del av hela programmen för dagen.

Programmen för Europadagen

Här hittar du de två programmen för Europadagen 2019. SVT Forum sänder direkt från Europahuset klockan 10.30–11.45 samt klockan 15.00–16.00. Du kan också se seminarierna på EU-kommissionen i Sveriges Facebooksida klockan 12.00–14.45.

Europadagen

Europadagen den 9 maj uppmärksammas i hela Europa. I fokus för firandet står sammanhållningen och freden. EU är ju i grunden ett fredsprojekt. Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram en plan som handlade om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål, ett samarbete som andra länder i Europa välkomnades att delta i. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Detta blev startskottet för dagens EU.