Hoppa till huvudinnehåll

Nominering till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK

Publicerad

Inbjudan till organisationer från det civila samhället inför Sveriges nominering av ledamöter till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), mandatperioden 2020-2025.

Nominering av ledamöter 2020–2025

Regeringen tillkännager en öppen utlysning där organisationer i det civila samhället ges möjlighet att anmäla intresse för att vara representerade i EESK.

Mot bakgrund av inkomna intresseanmälningar fattar regeringen sedan beslut om vilka organisationer som ska beredas möjlighet att nominera ledamöter. Det slutliga beslutet om vilka ledamöter som ska ingå i EESK fattas av Europeiska unionens råd i enlighet med förslag från varje medlemsstat. Ledamöterna utses för perioden 2020–2025.

De organisationer som önskar nominera ledamöter till EESK bör beakta följande:

  • De organisationer som är företrädda i kommittén ska ha god representativitet inom sina respektive områden.
  • Representanterna ska ha möjlighet att utöva ett aktivt och engagerat arbete i kommittén.
  • Jämställdhet kommer och ska vara en ledande princip i hela urvalsprocessen. Detta innebär bland annat att varje organisation som ges möjlighet att nominera kandidater kommer uppmanas nominera en kvinna och en man för varje tilldelad plats.
  • Principerna kvalitet, öppenhet och insyn samt mångfald ligger till grund för regeringens arbetssätt när det gäller politiken för det civila samhället. Dessa principer kommer vara styrande även när det gäller nomineringarna till EESK.
  • I urvalet av organisationer att representera Sverige kommer regeringens EU-prioriteringar som har bäring på kommitténs huvuduppgifter (säkerställa att EU:s politik tar hänsyn till ekonomiska och sociala förhållanden, främja medborgardeltagandet i EU, samt lyfta fram EU-samarbetets värderingar) beaktas. Se Sveriges prioriteringar inför lagstiftningsperioden 2019–2024.
  • Vid konkurrens kommer princip om rotation från 2015 att gälla i syfte att ge fler organisationer möjligheten att företräda civila samhället i Sverige. Mer specifikt innebär principen att den organisation som suttit längst kommer bli den första att ersättas.
  • Arbetet som ledamot i kommittén kräver förhållandevis omfattande personella resurser, vilket också är viktigt för organisationen att planera och budgetera för. Ledamoten ersätts enligt en schablon och ersättningen är knuten till ledamoten och ska täcka resor, hotell och andra utgifter. Ersättningen ges inte till organisationen som kompensation för personens uteblivna arbete.

Regeringen avser att återkomma brevledes till de organisationer som erbjuds att nominera ledamöter till EESK.

Intresseanmälan senast den 25 mars 2020

De organisationer som är intresserade av att nominera ledamöter till EESK är välkomna med en intresseanmälan via e-post till a.registrator[a]regeringskansliet.se senast onsdagen den 25 mars 2020. Uppge diarienummer A2020/00379/EUI.

Sverige har tolv ledamöter i EESK

EESK är ett av unionens rådgivande organ och består från och med mandatperioden 2020–2025 av totalt 329 ledamöter från medlemsländerna. Kommittén består av ledamöter från organisationer för arbetsgivare, arbetstagare och andra företrädare för det civila samhället och är uppdelade i tre grupper. Av Sveriges 12 ledamöter ska fyra ledamöter företräda arbetsgivare, fyra ledamöter företräda arbetstagare och fyra ledamöter företräda det civila samhället.

Organisationer som företräder det civila samhällets organisationer ska särskilt finnas inom:

  • socioekonomiska områden,
  • medborgerliga områden,
  • fackområden samt
  • kulturella områden.

Beslut om vilka ledamöter Sverige ska nominera fattas av regeringen.

Nu sittande ledamöter från Sverige 2015–2020

Grupp I: arbetsgivare

Karin Ekenger, Svenskt Näringsliv
Krister Andersson, Svenskt Näringsliv
Stefan Back, Transportföretagen
Christian Ardhe, Svenskt Näringsliv

Grupp II: arbetstagare

Ellen Nygren, Landsorganisationen i Sverige (LO)
Sam Hägglund, Landsorganisationen i Sverige (LO)
Berivan Öngörur, Tjänstemännens centralorganisation (TCO)
Bo Jansson, Sveriges akademikers centralorganisation (SACO)

Grupp III: övriga intressegrupper

Imse Spragg Nilsson, Sveriges ungdomsorganisationer (LSU)
Ariane Rodert, Forum – idéburna organisationer med social inriktning
Sofia Björnsson, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)
Ulrika Westerlund, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL)

För mer information

Isabelle Andersson
Enheten för EU och internationella frågor
08-405 10 00

Kontakt

Registrator, Arbetsmarknadsdepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Fax 08-24 46 31
e-post till Registrator, Arbetsmarknadsdepartementet

EESK

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, är ett av Europeiska unionens rådgivande organ. Kommittén, som inrättades 1957, bistår de större EU-institutionerna (Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd, Europaparlamentet) med expertutlåtanden.

EESK rådfrågas innan nya regler antas inom de områden som berör de grupper som sitter i kommittén. EESK ska höras i bland annat frågor som rör förverkligandet av den inre marknaden, etablering av företag eller miljö- och konsumentfrågor. Kommittén får också avge yttranden på eget initiativ.

Laddar...