Omställningen av sjöfarten var en av flera saker som diskuterades på nordiskt miljö- och klimatministermöte
Publicerad
Hur Norden kan vara ledande i omställningen av sjöfarten var ett av många teman som diskuterades under miljö- och klimatministermötet i isländska Borgarfjördur. Samtidigt presenterades två pågående nordiska samarbetsprojekt för ministrarna om gröna korridorer och nollutsläppsdrivmedel för sjöfarten.
Vid mötet inledde Sverige en diskussion om möjligheter och utmaningar som EU:s regelverk Fit for 55 skapar, och hur dessa kan hanteras på bästa sätt samt vilken roll nordiskt samarbete kan spela i det.
En annan punkt på dagordningen var nordiskt samarbete inför klimatmötet COP28 i Dubai i höst och om hur ett positivt utfall från mötet kan främjas. Klimat- och miljöministern lyfte bland annat fram det utmärkta samarbetet som finns mellan de nordiska länderna inom klimatområdet och i klimatförhandlingarna.
– Jag hoppas vi kan fortsätta det här samarbetet lika framgångsrikt inför och under COP28. Den senaste IPCC-rapporten visar tydligt att världens länder måste öka takten i klimatbetet för att undvika katastrofala klimateffekter. Samtidigt ska den första globala översynen, som visar hur ländernas klimatinsatser ligger i förhållande till Parisavtalets långsiktiga mål, avslutas vid COP28. Tydliga politiska åtaganden måste bli resultatet, menade ministern.
De nordiska ministrarna diskuterade också försörjningen av hållbar energi i ljuset av den rådande situationen i Europa och fick en presentation av det isländska företaget Carbfix som fångar in och binder koldioxid i basaltberggrunden på Island.
Fakta
Ordförandeskapet för det nordiska ministerrådet roterar mellan de nordiska länderna. I år är Island ordförande. Ministermötet ägde rum i den isländske miljö- energi- och klimatministern Guðlaugur Þór Þórðarsons barndomsby, Borgarfjördur.