Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Statsrådsberedningen

Toppmöte på Gotland om försvars- och säkerhetspolitiska frågor

Publicerad

Fredag den 13 oktober står statsminister Ulf Kristersson värd för ett toppmöte inom ramen för det regionala försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), ett regionalt försvarssamarbete mellan tio nordeuropeiska länder. Mötet hålls på Gotland som har central militärstrategisk roll i försvaret av Östersjön.

Givet det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde är JEF-samarbetet viktigt för Sverige, och kommer att fortsätta vara det även efter att Sverige blivit Natomedlemmar. 

Vid mötet kommer ledarna att diskutera Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, samt hur länderna tillsammans kan fortsätta stärka sitt samarbete med Nato och utveckla sin förmåga att hantera hybridhot. 

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett regionalt försvarssamarbete mellan tio nordeuropeiska länder: Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och som leds av Storbritannien. Samarbetet syftar till att stärka förmågan att agera gemensamt och är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna ingripa vid kriser i norra Europa.

JEF bidrar till att det finns såväl tillräcklig militär förmåga i regionen som förmåga att snabbt och flexibelt agera tillsammans. Samarbetet är ett komplement till Nato och innebär möjlighet att snabbt kunna agera vid kriser som är under tröskeln för väpnat angrepp och aktivering av Natos artikel 5. Samarbetet bygger på frivillighet och medlemsländerna beslutar självständigt, från fall till fall, om de deltar i övningar och militära insatser.

Frågor och svar om JEF

JEF-samarbetet är viktigt för Sverige – det handlar om säkerheten i vårt omedelbara närområde. För Sveriges del är mötet i Visby en möjlighet att visa vår centrala militärstrategiska roll i försvaret av Östersjön, ett av JEF-samarbetets prioriterade områden.

Mötet är ett toppmöte med stats- och regeringschefer i JEF-samarbetet. Sammanlagt beräknas totalt upptill 100 personer delta i Visby.

JEF-länderna träffas regelbundet. Sedan 2022 träffas JEF-länderna även på stats- eller regeringschefsnivå i det så kallade JEF Leaders’-formatet för att stärka försvar- och säkerhetssamarbetet i norra Europa.

De senaste åren har Sverige deltagit i flertalet JEF-övningar. År 2021 stod Sverige värd för JEF-övningen Joint Protector som genomfördes i Älvdalen. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fattade JEF-ländernas försvarsministrar beslut om utökad övningsverksamhet vilket inkluderade flera övningar bland annat i Östersjön. Sverige deltog i en övning i mars 2022 tillsammans med bland annat Danmark. Under 2023 deltog Storbritannien och JEF i övningen Aurora.

Laddar...