Hoppa till huvudinnehåll
Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet

Europadomstolens dom (2005-07-12) i målet Jonasson mot Sverige

Publicerad

Europadomstolen har i en dom prövat Sveriges efterlevnad av Europakonventionen. Regeringen publicerar en länk till domen i fulltext samt en sammanfattning av domen.

Sammanfattning av domen

Bakgrunden till målet var att klaganden, som var anställd som kock på en flygplatsrestaurang med behörighet att vistas inom känsliga områden på flygplatsen, vid en säkerhetsprövning utförd av Luftfartsverket bedömdes som olämplig ur säkerhetssynpunkt med följden att arbetsgivaren såg sig tvingad att säga upp honom. Arbetsdomstolen kom fram till att arbetsgivaren varit skyldig att rätta sig efter beslutet och därmed haft saklig grund för uppsägningen.

Klaganden gjorde inför Europadomstolen gällande brott mot artikel 6 i Europakonventionen på grund av att han saknat möjlighet att få Luftfartsverkets beslut prövat i sak av domstol. Han påstod även brott mot artikel 8 med hänsyn till de följder beslutet fått för hans privatliv samt brott mot artikel 13 av det skälet att han saknat effektivt rättsmedel mot den påstådda kränkningen av privatlivet. I domen avskrev Europadomstolen målet från vidare handläggning sedan regeringen och klaganden träffat förlikning. Genom förlikningen utfäste sig regeringen att betala ett sammanlagt belopp om 275 000 kr till klaganden.

Kontakt

Enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt, Utrikesdepartementet
Telefon 08-4051000

Dom eller beslut?

Europadomstolen avgör mål genom dom eller beslut. En dom innebär att målet är prövat i sak, det vill säga att domstolen tagit ställning till själva klagomålet. Ett beslut innebär att målet avgjorts på formella grunder, till exempel att klagomålet avvisats på grund av att frågan inte först prövats rättsligt på alla sätt om är möjliga i Sverige.

Laddar...