Hoppa till huvudinnehåll
Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet

Europadomstolens dom (2005-11-08) i målet Bader och Kanbor mot Sverige

Publicerad

Europadomstolen har i en dom prövat Sveriges efterlevnad av Europakonventionen. Regeringen publicerar en länk till domen i fulltext samt en sammanfattning av domen.

Sammanfattning av domen

Bakgrunden till målet var ett besluta att avvisa klagandena, en familj av kurdisk etnicitet från Syrien, till deras hemland. Inför Europadomstolen gjorde klagandena gällande att mannen i familjen i Syrien i sin utevaro dömts till döden för medhjälp till mord och att en verkställighet av avvisningsbeslutet därför skulle utgöra en kränkning av artikel 2 och 3 i Europakonventionen (rätten till liv respektive förbudet mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling). Sedan skriftväxlingen avslutats, men innan Europadomstolen meddelat dom i målet, beviljades klagandena permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I sin dom konstaterade Europadomstolen bl.a. att utredningen i målet visat att dödsdomen mot mannen i familjen var äkta. Domstolen fann vidare bl.a. att uppgifterna i målet om möjligheterna att få en ny rättegång i Syrien inte var tillräckligt säkra, och att det förekom att dödsdomar verkställdes i Syrien. Mot denna bakgrund fann domstolen att en verkställighet av beslutet om klagandenas avvisning skulle innebära en kränkning av artikel 2 och 3 i Europakonventionen.

Kontakt

Enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt, Utrikesdepartementet
Telefon 08-4051000

Dom eller beslut?

Europadomstolen avgör mål genom dom eller beslut. En dom innebär att målet är prövat i sak, det vill säga att domstolen tagit ställning till själva klagomålet. Ett beslut innebär att målet avgjorts på formella grunder, till exempel att klagomålet avvisats på grund av att frågan inte först prövats rättsligt på alla sätt om är möjliga i Sverige.

Laddar...