Arbete på sushibar och ambassadpraktik – bra erfarenheter för att arbeta på UD

Uppdaterad

Sedan två år tillbaka arbetar Martin Jörnrud som handläggare för Algeriet, Marocko och Västsahara. Nu kombinerar han handläggarjobbet med att gå diplomatprogrammet. Hans bakgrund med studier i internationell rätt med fokus på mänskliga rättigheter har han god nytta av i sitt arbete.

Martin Jörnrud, UD
Martin Jörnrud, Utrikesdepartementet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Jag kom in på diplomatprogrammet hösten 2014 och hade turen att bli placerad på Mellanöstern- och Nordafrikaenheten, en oerhört dynamisk och intressant enhet att jobba på. Dessutom med utmärkta kollegor och enheten med UD:s bästa fotbollslag! Tidigare har jag bland annat arbetat som tingsnotarie och varit utsänd vid UD:s sektionskansli i Juba, Sydsudan. Jag har även arbetat med projektkoordinering och forskning på Raoul Wallenberginstitutet samt som asylhandläggare på Migrationsverket. Har även jobbat på sushibar, vilket visat sig vara en bra erfarenhet när det handlar om att hantera en hög arbetsbelastning och "multitasking".

Vad fick dig att söka till diplomatprogrammet?

– När jag studerade språk vid universitetet i Havanna kom jag i kontakt med vår ambassad där. Jag fick reda på att det fanns möjlighet att praktisera vilket jag sedan gjorde halvvägs in i min juristutbildning. Jag fick stort ansvar och utmanande arbetsuppgifter under praktiktiden och uppskattade den internationella miljö som arbetet utfördes i. Tillbaka på juristutbildningen i Lund, insåg jag att jag fått blodad tand och anade att jag någon gång skulle söka mig tillbaka till UD. Detta hände ganska snart när jag senare under min mastersutbildning på nytt fick tillfälle att praktisera, denna gång på ambassaden i Khartoum. På den vägen är det.

Vad ser du mest fram emot under det kommande året på programmet?

– Att lära känna mina kollegor och lära mig mer om alla de arbetsuppgifter som väntar framöver. Jag ser också fram emot att få tid att reflektera över sådant som vi kanske inte alltid hinner med i det löpande arbetet.

Vad tror du kommer att bli den största utmaningen?

– Jag vet inte om det är en utmaning, men under programmet tror jag att det blir viktigt att dela med sig av sina erfarenheter och vara generös samtidigt som man är öppen och lyhörd för att lära av sina kollegor som kommer från andra bakgrunder och discipliner. Vår klass är ett miniatyrformat av UD med den bredd som finns att tillgå här.

Vilken utlandsmyndighet vill du helst arbeta på?

– Ambassaden med den bästa chefen! Givet min bakgrund som folkrättsjurist skulle det vara intressant att få jobba i en kontext där jag kan dra nytta av mina kunskaper inom folkrätt och mänskliga rättigheter, samtidigt som jag gillar bredden av arbetsuppgifter som du ofta ställs inför på en utlandsmyndighet. Då jag talar spanska är det klart att det skulle vara kul att någon gång få arbeta i Latinamerika. Utöver mina egna önskemål är det viktigt att tjänstgöringsorten och landet ifråga jobbmässigt och socialt passar och fungerar för min sambo.