Hoppa till huvudinnehåll

Dario med bakgrund av Balkan och Östeuropa är på Amerikaenheten

Uppdaterad

Dario Jovic är landhandläggare på Amerikaenheten, UD-AME, och har hand om Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay och Peru i första hand. Han bevakar vad som sker i länderna i olika sammanhang där de förekommer och där Sverige har ett intresse.

- För mig är det en helt ny världsdel, jag har aldrig ens varit i Latinamerika. Jag har mest varit engagerad i Balkan och Östeuropa och arbetat med konkreta konflikt- och post-konfliktfrågor. När jag blev tillfrågad att vara på AME tyckte jag att det var kul att det var lite utanför mina kompetensområden och jag har lärt mig mycket, säger Dario.

Läste ryska i militären och jobbade på ambassaden i Moskva

Under militärtjänstgöringen på Försvarets radioanstalt, FRA, läste Dario ryska. Efter det, som 19-åring, fick han jobb på ambassaden i Moskva som assistent och arbetade i receptionen. - Där fick jag inblick i UD och allt vad det innebar och tyckte att det var väldigt kul. Jag har under de senaste åren insett att jag gillar det liv som hör till UD, det vill säga att flytta på sig med jämna mellanrum, jobba med olika frågor och hela tiden lära sig något nytt.

Språk är en viktig del av diplomatyrket och något som Dario är bra på. Han är född i Bosnien och har serbokroatiska som modersmål. Utöver det pratar han förutom svenska också engelska, franska, ryska och lite spanska.

Juridik och arbete på OSSE

Dario läste juridik i Uppsala men förstod ganska snabbt att han inte ville ge sig in i rättsväsendet och jobba som advokat. Han anser att det var en väldigt bra allmän utbildning som man kan göra väldigt mycket med. Utöver att ha arbetat på ambassaden i Moskva har Dario arbetat extra på Konsulära enheten på UD i två omgångar samt praktiserat på ambassaden i Kairo. Efter det har han arbetat på Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, i Wien och i Sarajevo.

Urvalsprocessen och assessmentdagarna

Urvalsprocessen till Diplomatprogrammet kände Dario till sen tidigare och var ingenting han såg fram emot eller trodde han skulle klara. Efter att ha utfört det första skriftliga provet blev Dario kallad till de så kallade assessmentdagarna. Alla test och intervjuer genomförde han under en lång dag som började halv åtta och var slut efter sex. - Det var en fruktansvärt jobbig dag. Jag var så trött på slutet att jag knappt kunde tänka på vad jag skulle säga som skulle vara bra eller "rätt" svar.

Vad tyckte du om intervjuerna? - Intervjuerna var ju uppbyggda så att alla ens erfarenheter kunde vändas emot en, antingen var man för splittrad i sin bakgrund eller för specialiserad så det var lätt att inta en försvarsställning i intervjuerna, vilket jag antar är meningen.

Praktikperioden i Diplomatprogrammet

Den jobbiga assessmentdagen gick uppenbarligen bra då Dario blev antagen till programmet. Efter de tre första veckorna med utbildning på diplomatprogrammet började Dario och de andra "dipparna", som personerna som går Diplomatprogrammet kallas, sin praktikperiod. Där arbetar de på olika enheter och i Darios fall som handläggare på AME.

Dario anser att han har en fördel av att ha varit på UD tidigare, även om det bara varit i kortare perioder. Han kan förkortningarna, hur enhetsuppbyggnaden ser ut, vet vilka nyckelpersonerna är och har för uppgifter i organisationen.

Som landhandläggare planerar och ordnar Dario möten inför inkommande och utgående besök som rör de länder han har ansvar för. Han har även kontakt med delegationen i Bryssel för att ha koll på vilka frågor på EU- dagordningen som länderna han bevakar förekommer i. Det är uppgifter som han trivs bra med och han tycker att det är kul att få arbeta med nya länder och frågor.

Vad tror du om utlandsstationering i september? - Jag har sagt att jag gärna åker ut men att jag helst åker ut till rätt tjänst istället för att bara bli utlandsstationerad. Jag vill ha en bred tjänst, vill nog inte specialisera mig och jobba med en enskild fråga. Jag hamnar gärna på en liten eller medelstor ambassad där man får jobba med lite allt möjligt.

Om diplomatyrket

UD är en speciell organisation. Regeringskansliet skiljer sig från många andra organisationer och dels skiljer sig UD från RK, menar Dario. Att arbeta åt politiker och lära sig att företräda en viss ståndpunkt samt att förväntas anpassa sitt liv efter ambassader i andra delar av världen är en del av diplomatyrket.

- Om man tänker sig att man bara vill komma till UD för att jobba utomlands och att det mesta sköter sig själv så tänker man fel. Man har väldigt mycket eget ansvar, vilket är kul tycker jag. Här blir man ju aldrig fullärd och det måste man acceptera, säger Dario.

Laddar...