"Man känner att man är delaktig i utformandet av svensk utrikespolitik"
Uppdaterad
Under praktikperioden på diplomatprogrammet är Dilani Perera på Asien- och Oceanienenheten, ASO. Där ansvar hon för den politiska och ekonomiska bevakningen av länderna Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Maldivierna och Nepal.
- Jag har en nära kontakt med ambassaderna, i det här fallet Islamabad, Dhaka och New Delhi. Sverige har bland annat ett långsiktigt utvecklingssamarbete med Bangladesh så där arbetar jag mycket med biståndspolitiska frågor. Det är lite olika profil beroende på land, säger Dilani Perera.
Hon har också ansvar för den regionala samarbetsorganisationen South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC). Att främja Sveriges relationer med ovan nämnda länder är en av Dilanis huvuduppgifter, men arbetet innebär även handläggning av ärenden, som att skriva utkast till riksdagssvar, svara på allmänhetens brev, skriva underlag för den politiska ledningen och skicka instruktioner till rådsarbetsgruppen för Asien och Oceanien i Bryssel.
Skapade en egen "Kinanisch"
Dilani Perera har en pol mag. från Stockholms universitet med inriktning på politisk ekonomi. Hon har inriktat sig på Kina på C- och D-nivå och läst ett utbytesår i Hongkong. Där studerade hon mandarin och Kina utifrån ett historiskt och politiskt perspektiv samt studerade kinesisk filosofi och juridik.
- Jag skapade lite av en egen "Kinanisch". Det fanns inte en sådan inriktning vid Stockholms universitet så jag la upp mitt program själv.
Tidigare arbetslivserfarenhet av myndigheter
Dilani Perera har erfarenhet från både myndigheter och utlandet, två viktiga delar som antagningsnämnden tittar på hos de sökande till Diplomatprogrammet. Dilani har arbetat till och från på UD sedan 2006. Efter att ha varit praktikant på ambassaden i Riyadh 2005 fick hon ett sommarvikariat på UD och året därpå fick hon ytterligare ett vikariat.
Efter två år på UD gick Dilani Perera till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) på Försvarsmakten i två år.
- Sedan kände jag att UD lockade igen. Intressanta arbetsuppgifter, snabba puckar och ständigt nya utmaningar fick mig att söka till Diplomatprogrammet. Man känner att man är delaktig i utformandet av svensk utrikespolitik.
Svårt att komma in
Första gången Dilani sökte till Diplomatprogrammet var i början av studierna, nu i efterhand anser hon att det var alldeles för tidigt, mer ett test för att se hur långt hon kunde komma. Andra gången var 2010 men då hade hon fel inriktning och gick inte vidare till det skriftliga provet. Tredje gången gick det vägen. - Jag tycker absolut att man ska söka flera gånger, bara för att man blir nekad en gång betyder det inte att man blir det nästa gång. Det handlar om vilken profil man har och vad de söker just det året.
En hård urvalsprocess
Efter att ha gjort det skriftliga provet blev Dilani kallad till "assessmentdagarna". Där får de sökande gå igenom olika gruppövningar samt en dag av intervjuer med Antagningsnämnden.
- De var ganska hårda tycker jag. De ställde oss mot väggen och kom med tuffa frågor, ibland lite provocerande till och med. Men det är ett bra sätt att testa folk. Jag tyckte att det var kul och utmanande.
Hur var stämningen i gruppen hos er sökande? - Jag tycker att det har varit en väldigt god stämning genom hela processen. Vi satt alla i samma båt och man kände sig ganska utelämnad och prövad. Det hjälps inte att konkurrera i den situationen.
Utlandsstationering i september
När kursdeltagarna gått klart Diplomatprogrammet kommer många av dem att utlandsstationeras i september 2012. De anger sina preferenser och önskemål och kommer få förslag presenterade för sig. Personalenheten planerar placera dem vid så kallade hardship-orter vid den första utlandsstationeringen, men detta beror givetvis på vilka tjänster som är tillgängliga.
Dilani är positiv till att stationeras på en hardship-ort, Kina eller Latinamerika kan vara intressanta alternativ, särskilt med tanke på hennes språkkunskaper.
- Eftersom jag har ett brinnande intresse för Asien och alltid har arbetat på Asien- och Oceanienenheten på UD så skulle det vara en naturlig placering. Samtidigt är det inte en lika stor utmaning som att placeras i en geografisk region jag inte tidigare arbetat med.
Intressanta sakfrågor och att ha folk omkring sig som hon kan inspireras av är viktigt för Dilani.
- Oavsett placering så tror jag att man kommer att hitta frågor eller inriktningar som är särskilt intressanta. Att lära och inspireras av kollegor och andra i ens omgivning är en minst lika viktig fråga som i vilket land jag stationeras så småningom.