Envishet och förändringsvilja viktiga egenskaper för en modern diplomat
Uppdaterad
- Allt arbete handlar om att skapa bättre villkor för medborgare i Sverige och världen. De som söker sig till UD är inte rädda för att ta i och har vida horisonter, säger Louise Bergholm, ansvarig för Diplomatprogrammet.
Världen förändras snabbt. Gamla strukturer utmanas. Diplomatin står inför nya möjligheter och utmaningar. Den pågående ebolaepidemin understryker hur säkerhetspolitiken blivit allt mer komplex och sammansatt.
- En viktig egenskap för diplomater är att kunna sätta sig in i den verklighet som människor lever under. Den som bott en tid utomlands har ofta en bra förmåga att sätta saker i perspektiv i stort och smått, säger Louise Bergholm inför antagningen 2014.
Hon uppmanar alla som känner igen sig i beskrivningen att söka till Diplomatprogrammet.
Grundvillkoret är en akademisk examen, internationell erfarenhet och goda språkkunskaper. Ryska, arabiska och mandarin är meriterande, men också de stora europeiska språken franska, tyska och spanska.
Louise Bergholm konstaterar att våra samhällen kopplas allt närmare varandra. I en global kontext har handelsfrågorna en avgörande betydelse för såväl välstånd och utveckling. Migration och klimat påverkar samhällen på många olika sätt, inom biståndet såväl som säkerhetspolitiken. Kulturen fungerar å sin sida som en brobyggare för att säkerställa ömsesidig förståelse, nyfikenhet och kritiskt tänkande och bidrar till att skapa fred och demokrati.
Parallellt innebär det digitala skiftet att nätverk och medborgare blir allt viktigare som diplomatiska aktörer. Konkurrensen har hårdnat och ställer nya krav på UD:s medarbetare.
För den som klarar provet äger utbildningen rum inom tre år. Då varvas nio månaders ordinarie tjänstgöring med tre månaders utbildning, innan en första utlandpostering kan bli aktuell. Diplomatstudenterna, "dipparna", bygger under tiden på utbildningen upp en stark sammanhållning och ägnar mycket tid åt att diskutera och analysera omvärlden.
Under programmet fördjupar de sig i olika färdigheter; att skriva, tala och förhandla. Samtidigt hålls fördjupande föreläsningar inom relevanta områden som politik och ekonomi.
- Många av våra diskussioner handlar om värdegrund och mänskliga rättigheter. Hur arbetar man exempelvis med HBTQ-frågor och demokrati i konservativa eller auktoritära länder?
Själv har Louise Bergholm varit stationerad i både Washington och Jakarta. Det var i Indonesien hon trivdes bäst.
- Det var en spännande tid med en skakig ekonomi efter Suhartos fall, konstaterar hon.
En framgångsrik diplomat ska inte vara rädd att hugga i, konstaterar Louise Bergholm. Förutsättningarna på utlandsmyndigheterna varierar och uppgifterna kan lika gärna vara att lösa tekniska problem i serverhallen som att halka runt i leran på landsbygden när man planerar inför ett ministerbesök.
- Samtidigt får man nästan alltid ägna sig åt spännande saker.
UD är ett stort maskineri vars syfte är att företräda svenska intressen i omvärlden. Varje medarbetare är en viktig kugge. Eftersom politiken i allmänhet består av långa processer är tålamod en nödvändighet. Samtidigt kan den som är driven och engagerad vara med och påverka och sätta sin prägel på resultatet.
Louise Bergholm konstaterar att arbetet blivit både enklare och svårare de senaste decennierna. Å ena sida finns nu mycket information snabbt tillgänglig, tack vara internet och sociala medier. Samtidigt kan det vara svårt att förutse fenomen som ISIL:s snabba framryckning eller den arabiska våren.
- Det enda vi vet är att allting förändras snabbt. Men det gör arbetet väldigt kul, säger Louise Bergholm.