Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen donerar en miljon vaccindoser mot covid-19 till låg- och medelinkomstländer

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att donera en miljon doser vaccin mot covid-19 av märket Pfizer/BioNTech till det globala vaccinsamarbetet Covax. Sverige har därmed donerat totalt drygt 15 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19. Detta arbete räddar liv och skapar förutsättningar för mer jämlik hälsa. Donationen påverkar inte möjligheten för den svenska befolkningen att vaccinera sig.

- Vårt stöd till Covax är livsviktigt. Tack vare Sveriges donation kan invånare i låg- och medelinkomstländer ges påfyllnadsdoser med samma typ av vaccin som ingår i den pågående svenska vaccinationskampanjen, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Globalt har 71 procent av världens befolkning fått minst en vaccindos mot covid-19. I låginkomstländer är andelen 23 procent och trots att vaccinationstakten ökat de senaste månaderna förblir den väsentligt längre än i höginkomstländer. Omkring fyra miljoner doser ges dagligen världen över. Totalt har 12,8 miljarder doser administrerats. Regeringen står beredd att donera fler doser till länder som har kapacitet att vaccinera sin befolkning.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00