Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström deltar i EU:s utrikesråd

Publicerad

Den 23 januari deltar utrikesminister Tobias Billström i EU:s utrikesministermöte i Bryssel. Ministrarna väntas bland annat diskutera Rysslands aggression mot Ukraina och fatta beslut om ytterligare sanktionslistningar mot Iran.

– Stärkt stöd till Ukraina är en tydlig prioritering för det svenska EU-ordförandeskapet. EU bör också gå vidare med att förbereda ytterligare åtgärder för att sätta ökad press på Ryssland, säger utrikesminister Tobias Billström.

På dagordningen för mötet i EU:s utrikesråd står Rysslands aggression mot Ukraina, EU:s förbindelser med Sahel och länderna i Västafrika samt andra aktuella frågor. Utrikesministrarna väntas fatta beslut om ytterligare militärt stöd till Ukraina samt fler riktade sanktioner med anledning av situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

– EU måste fortsätta visa sitt tydliga stöd för det iranska folkets rätt att göra sina röster hörda. De nya sanktionslistningarna är de mest omfattande hittills. Som ordförande i EU fortsätter Sverige att aktivt stödja en stark och sammanhållen EU-politik gentemot Iran, säger utrikesminister Tobias Billström.

EU:s utrikesministrar kommer även att ha ett informellt frukostmöte med generaldirektören för Internationella atomenergiorganet, IAEA, samt en informell lunchdiskussion med Palestinas premiärminister.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt