Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Informellt möte med EU:s biståndsministrar i Sverige den 8–9 mars

Publicerad

Den 8–9 mars arrangeras ett informellt möte med EU:s biståndsministrar i Sverige. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell står värd för mötet, som leds av EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell. Biståndsministrarna väntas bland annat diskutera global hälsa och stödet till Ukrainas återuppbyggnad.

Ukrainas vice premiärminister för återuppbyggnad, Oleksandr Kubrakov, väntas delta virtuellt i en diskussion med fokus på EU:s stöd till Ukraina.

– EU:s stöd till Ukraina är nödvändigt för att hjälpa Ukraina vinna kriget, men också för att vinna freden. Som EU-ordförande verkar Sverige för att unionens bistånd till Ukrainas återuppbyggnad ska vara både generöst och väl samordnat. Vice premiärminister Kubrakovs deltagande i vår diskussion blir en möjlighet att få en tydligare bild av Ukrainas behov, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

På dagordningen för mötet den 9 mars står även de multilaterala utvecklingsbankernas roll i globala utmaningar, såsom klimatförändringarna, pandemier och väpnade konflikter. Över en arbetsmiddag den 8 mars med Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus som gäst väntas biståndsministrarna också diskutera arbetet för global hälsa.

Det informella biståndsministermötet arrangeras i Stockholm med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet. Mötet den 9 mars arrangeras på Scandinavian XPO i Arlandastad. Efter mötets avslutande hålls en gemensam presskonferens klockan 14.30, där bistånds- och utrikeshandelsminister Forssell och EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, återger slutsatserna från mötet.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00