Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen aviserar ett nytt svenskt stöd om 15 miljoner kronor till Ukrainas public service

Publicerad

Under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är behoven stora av opartisk pålitlig information och nyhetsbevakning till medborgarna. Regeringen aviserar ett nytt svenskt stöd om 15 miljoner kronor till Ukrainas public service, Suspilne, vid Internationella Teleunionens givarkonferens den 12 december.

Vid Internationella teleunionens givarkonferens Partner2Connect aviserar regeringen ett svenskt stöd till att stärka Ukrainas public service, Suspilne. 

Stödet finansieras av biståndsmyndigheten Sida, och uppgår till minst 15 miljoner svenska kronor, eller 1,3 miljoner dollar, under en treårsperiod. Det ska bland annat användas för att utveckla användarvänliga plattformar för digitala nyheter och för att stärka den journalistiska kapaciteten i Ukraina.

Sida har tillsammans med Sveriges Radio stöttat public service i Ukraina, Suspilne, sedan 2017. 

– Trots Rysslands fullskaliga invasion har det varit möjligt att fortsätta ge stöd till Ukrainas public service – vilket har varit viktigare än någonsin. I tider av krig, inflytande och propaganda från Ryssland har det varit avgörande att Suspilne har kunnat sända trovärdigt och korrekt innehåll i Ukraina. Suspilne har fortsatt att tillhandahålla objektiv rapportering, krisinformation och stärkt enheten i landet, säger civilminister Erik Slottner. 

Under de kommande åren kommer det svenska stödet till exempel att inriktas på utveckling av användarvänliga plattformar för digitala nyheter, för att stärka ledningen i Suspilnes regionala filialer samt att stärka den journalistiska kapaciteten i Ukraina.

Bakgrund

Internationella teleunionen (ITU) är FN:s fackorgan för informations- och telekommunikation och har bland annat fokus på att överbrygga det globala digitala gapet och att främja digitaliseringen globalt. Sverige sitter med i ITU:s verkställande råd under en fyraårsperiod. Sveriges ambition i rådet är att arbeta för en mer inkluderande och jämlik värld genom digitalisering och att digitaliseringen sker utifrån grundläggande rättigheter och värderingar.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Laddar...