Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Åtgärder för att stärka arbetet mot matchfixning

Publicerad

Finansdepartementet har i dag remitterat en promemoria med förslag om en lagändring som syftar till att förbättra arbetet mot matchfixning. Ändringen innebär att vissa spelbolag ska kunna behandla bland annat uppgifter om att någon begått ett brott inom ramen för arbetet mot matchfixning.

Den stora och snabba omsättningen av pengar inom spelverksamhet skapar betydande risker för att den utnyttjas av olagliga aktörer och för matchfixning. Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att motverka matchfixning och arbetar för att vidta ännu fler.

I den promemoria som nu remitteras föreslås en lagändring som ger spelbolag, som har licens för vadhållning, en rätt att behandla exempelvis uppgifter om att någon begått ett brott inom ramen för arbetet mot matchfixning. Det är viktigt för att licenshavare fullt ut ska kunna delta i det kommande informationsutbytet om misstänkt matchfixning.  

– Det är viktigt att licenshavare, Spelinspektionen och idrottsrörelsen arbetar aktivt mot matchfixning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att behandla personuppgifter och då behöver relevanta aktörer ha möjlighet att göra det, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2024.

Bakgrund

Regeringskansliet har nyligen anmält förslag till förordningsändringar till Europeiska kommissionen. De föreslagna förordningsändringarna innebär bland annat att Spelinspektionen ska inrätta en plattform för informationsdelning. Plattformen syftar till att underlätta informationsdelning om misstänkt matchfixning mellan Spelinspektionen, licenshavare och idrottsrörelsen. Den syftar också till att Sverige ska uppfylla de krav som ställs i Europarådets konvention om manipulation av resultat inom idrott, den så kallade Macolinkonventionen.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...