Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Remiss av förslag till ändringar i förordningen om bidrag till arbetshjälpmedel

Publicerad

Regeringen har tagit fram förslag som ska förenkla och effektivisera hanteringen av återbetalningsärenden samt förtydliga och modernisera regelverket kring det bidrag till arbetshjälpmedel som Försäkringskassan ansvarar för. Förslaget skickas nu på remiss till berörda myndigheter och organisationer.

Ett av förslagen är att det ska förtydligas att bidrag ska få lämnas för kostnaden för uppgraderingar av datorbaserade arbetshjälpmedel samt för utbildning för att kunna använda ett arbetshjälpmedel eller en anordning.

För att förenkla och effektivisera fordringshanteringen föreslås möjligheten att uppfylla återbetalningsskyldigheten genom att överlåta hjälpmedlet till Försäkringskassan tas bort. Om en försäkrad blir arbetsoförmögen eller om det finns andra liknande skäl, föreslås att bidraget ska betalas tillbaka endast om hjälpmedlet eller anordningen inte har använts för avsett ändamål.

– Dagens regler som är från tidigt 90-tal behöver moderniseras. Personer i behov av arbetshjälpmedel, exempelvis på grund av syn- eller hörselnedsättning, ska ges förutsättningar att delta i arbetslivet. Det är viktigt att vi har ett tydligt, effektivt och modernt regelverk för hanteringen av bidrag för arbetshjälpmedel. Jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter på förslagen, säger äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2024.

Förslaget remitteras nu och synpunkter ska lämnas senast den 15 mars.

Presskontakt

Sebastian Tham
Pressekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-134 67 22
e-post till Sebastian Tham
Laddar...