Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Förnyat partnerskap med USA stärker Sveriges utvecklingssamarbete

Publicerad

Sverige och USA ingår förnyat partnerskap mellan Sida och USAID inom utvecklingssamarbetet. Fokus ligger bland annat på ökat samarbete för hållbara utvecklingsmodeller baserade på stärkt lokalt ägarskap i nära samarbete med privata sektorn.

Nytt i överenskommelsen för de kommande fyra åren är bland annat betoning på digitalisering och cybersäkerhet, globala allmännyttor som livsmedelssäkerhet och effektiviserat klimatbistånd samt transparens inom biståndet. Undertecknandet genomfördes i Washington den 4 mars av Sidas generaldirektör Jakob Granit och Isobel Coleman, biträdande chef för USAID.

– Genom det förnyade partnerskapet förstärks Sidas och USAID:s samarbete vad gäller gemensamma prioriteringar, som exempelvis demokratifrämjande, stärkande av respekten för de mänskliga rättigheterna och mobilisering av kapital och stöd från den privata sektorn i utvecklingssamarbetet. Jag är mycket glad över det förnyade partnerskapet, säger handels- och biståndsminister Johan Forssell.

Den första avsiktsförklaringen inom ramen för partnerskapet skrevs under mellan länderna 2013.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist

Exempel på samarbeten mellan Sida och USAID

USAID och Sida samarbetar ofta i partnerländer. Fonder för hållbart entreprenörskap är ett exempel på samarbete inom ramen för partnerskapet mellan Sida och USAID. Genom fonderna finansieras entreprenörer och innovatörer som bidrar till hållbara lösningar på utvecklingsproblem.
Water and Energy for Food (WE4F) har blivit ett av de mest framgångsrika samarbetena kring utlysningsfonder med USAID hittills med imponerande resultat och stort genomslag.

Laddar...