Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsminister Ulf Kristersson till Bryssel

Publicerad

Den 20-22 mars reser statsminister Ulf Kristersson till Bryssel för möte med Europeiska rådet.

På dagordningen för Europeiska rådets möte står Rysslands anfallskrig mot Ukraina, frågor om säkerhet och försvar samt situationen i Mellanöstern. Innan toppmötet hålls en arbetslunch med Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres om den geopolitiska situationen och globala utmaningar.

Statsministern kommer även delta som talare vid det allra första globala kärnenergitoppmöte som internationella atomenergiorganet (IAEA) och Belgien står värdar för. Mötet Nuclear Energy Summit hålls i Bryssel och leds av Belgiens premiärminister Alexander De Croo och IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

Syftet med Nuclear Energy Summit är att diskutera hur användning av kärnenergi kan minska de fossila utsläppen, stärka energisäkerheten och bidra till ekonomisk utveckling. Vid toppmötet uppmärksammas kärnkraftens nyckelroll för att nå nettonollutsläpp av växthusgaser och främja en hållbar utveckling.

För mer information – kontakta ansvarig pressekreterare.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson

Samråd med EU-nämnden

Inför mötet i Europeiska rådet samrådde statsministern med riksdagens EU-nämnd.

Om Europeiska rådet

Europeiska rådet utgör den högsta nivån för medlemsländernas politiska samarbete och är den EU-institution som fastställer EU:s allmänna politiska riktning och prioriteringar. Rådet håller fyra ordinarie toppmöten per år och består av de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer samt Europeiska rådets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande.

Laddar...