Hoppa till huvudinnehåll

Sverige vill se Mark Rutte som nästa generalsekreterare för Nato

Publicerad

Jens Stoltenbergs mandat som generalsekreterare för Nato löper ut den 1 oktober och en ny generalsekreterare förväntas ta hans plats. Beslutet om ny generalsekreterare fattas med konsensus.

Sverige tillhör den grupp av allierade som vill se Mark Rutte, premiärminister i Nederländerna, som nästa generalsekreterare.

- Mark Rutte är en klok ledare med gedigen erfarenhet. I en tid präglad av ökad osäkerhet och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge behövs ett starkt Nato som genom avskräckning och försvar bidrar till alla allierades säkerhet, och till att främja fred och frihet, säger statsminister Ulf Kristersson.

- Mark Rutte är känd som en pålitlig ledare med brett förtroende från norr till söder. Natos enighet är en styrka för alliansen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

- Europa befinner sig i en säkerhetspolitisk brytningstid. Ett enigt Nato med ett starkt ledarskap är centralt för att möta vår tids utmaningar och hot, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson
Mia Widell
Presschef hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-125 17 09
e-post till Mia Widell
Elin Olofsson
Presschef hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-138 13 28
e-post till Elin Olofsson
Laddar...