Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Bättre bakgrundskontroller när Spelinspektionen anställer

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att Spelinspektionen ska få tillgång till vissa uppgifter ur belastningsregistret i rekryteringsprocesser. Det innebär förbättrade bakgrundskontroller av personal.

Enligt den nya förordningsändringen som regeringen i dag beslutade om kommer Spelinspektionen att kunna inhämta vissa uppgifter från belastningsregistret. Det gäller uppgifter om en person är dömd för en rad olika brott, såsom olovlig spelverksamhet och insiderbrott. Myndigheten ska kunna inhämta uppgifter om de personer som myndigheten avser att anställa eller anlita i dess licens-, tillstånds- och tillsynsverksamhet.

Syftet med förordningsändringen är att ge Spelinspektionen möjlighet att genomföra mer utförliga bakgrundskontroller i sina rekryteringsprocesser, vilket stärker myndighetens förmåga att säkerställa integritet och pålitlighet i sin verksamhet. Spelinspektionen har ett viktigt uppdrag när det bland annat gäller att bevilja aktörer licens att tillhandahålla spel om pengar och att utöva tillsyn enligt spellagen och penningtvättslagen.

– Myndigheter ska inte kunna infiltreras av kriminella. Med dagens beslut tar vi ett steg till för att stärka bekämpandet av till exempel penningtvätt och matchfixning, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Förordningsändringarna träder i kraft den 1 juli 2024. 

Bakgrund

Spelmarknaden omsätter betydande belopp och kan därmed locka till sig intresse från kriminella aktörer. Spelbolag kan utnyttjas för kriminella ändamål och risken för penningtvätt i spelsektorn bedöms som hög. Det finns mot den bakgrunden en risk för att personer söker anställning eller uppdrag på Spelinspektionen i syfte att få tag på information eller påverka dess beslutsfattande. En del av Sveriges spelpolitiska mål är att spel om pengar inte ska kunna missbrukas för kriminell verksamhet. Att bygga robusthet mot otillåten och otillbörlig påverkan är vidare ett av målen i regeringens strategi mot organiserad brottslighet.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...