Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Nio nya narkotiska preparat förbjuds i Sverige

Publicerad

Regeringen har beslutat att nio nya substanser ska narkotikaklassas, däribland flera syntetiska opioider. Enligt beslutet ska ytterligare två substanser klassificeras som hälsofarliga varor.

– Tre av de förbjudna substanserna är så kallade nitazener som är ytterst farliga. Av dessa har en identifierats vid ett fåtal tillfällen och två har ännu inte identifierats i Sverige. I och med detta beslut agerar vi nu snabbt för att se till att myndigheterna kan ingripa när dessa preparat upptäcks på svensk mark, säger socialminister Jakob Forssmed.

Beslutet har fattats inom två veckor från att Folkhälsomyndigheten kom med en hemställan.

Förordningsändringarna som regeringen nu har beslutat om innebär att nio substanser ska klassificeras som narkotika. Substanserna är N-desetyletonitazen, 5-aminoisotonitazen, isotodesnitazen, ADB-4en-PINACA, CUMYL-NBMINACA, 2-MEB, MDPEP, 4-CEC och deskloroketamin.

Regeringen har även beslutat att substanserna 3F-NEB och 4F-3Me-alfa-PHP, som tillhör gruppen centralstimulerande katinoner, ska klassificeras som hälsofarliga varor. Den senare har hittills kopplats till ett dödsfall i Sverige.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Laddar...