Hoppa till huvudinnehåll

Sverige nominerar Sigrún Rawet till exekutivdirektör i Världsbankens styrelse

Publicerad

Regeringen har beslutat att nominera Sigrún Rawet till exekutivdirektör för den Nordisk-Baltiska valkretsen i Världsbankens styrelse för perioden 1 juli 2024–30 juni 2028.

Sigrún Rawet har lång erfarenhet som svensk diplomat. Hon är för närvarande chef för enheten för utvecklingsbanker, hållbarhet och klimat på Utrikesdepartementet och har tidigare varit posterad till svenska FN-representationen i New York. Hon har även varit biträdande direktör på det internationella fredsforskningsinstitutet SIPRI samt arbetat för Europeiska Kommissionen.

– Jag är glad över att kunna presentera att vi nominerar Sigrún Rawet till exekutivdirektör i Världsbankens styrelse. Med sin gedigna erfarenhet som diplomat och sin kunskap inom inte minst utvecklingsbankers verksamhet är hon mycket väl lämpad för rollen, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Världsbankens exekutivstyrelse har 25 platser, varav en innehas av den Nordisk-Baltiska valkretsen. I valkretsen ingår länderna Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Enligt en överenskommelse mellan länderna är det Sveriges tur att representera valkretsen och samordna valkretsens arbete under perioden den 1 juli 2024–30 juni 2028.

Om Världsbanken

Världsbanken är en avgörande aktör för att möta globala utmaningar. Med hjälp av bidrag, lån och kunskap stödjer Världsbanken låg – och medelinkomstländers ekonomiska utveckling och skapar möjligheter för människor att ta sig ur fattigdom. Världsbanken är en central aktör i det internationella stödet till Ukraina. Världsbankens starka fokus på effektivitet, privat sektor och näringsliv samt klimat gör banken till en viktig genomförare av regeringens biståndspolitik.

Presskontakt

Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Laddar...