Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Två miljarder kronor i nytt stöd från IFU till Ukraina

Publicerad

International Fund for Ukraine (IFU) som Sverige är en bidragande partner till har meddelat om ett nytt stödpaket på 150 miljoner pund (175 miljoner euro, två miljarder kronor) för att stärka Ukrainas militära kapacitet. Paketet består av en del på drygt 950 miljoner kronor till förstärkt luftförsvar och en del på drygt en miljard kronor till förstärkta maritima förmågor.

IFU är en brittiskt ledd fond som samlar ekonomiskt stöd från partnerländer för att anskaffa prioriterad materiel från industri för snabb leverans till Ukraina. Hittills uppgår fonden till över 900 miljoner pund, motsvarande 12,2 miljarder kronor, som har samlats in från Storbritannien, Norge, Nederländerna, Danmark, Sverige, Litauen, Island, Australien och Nya Zeeland.

– Det är avgörande för Ukraina att få tillgång till mer materiel för att försvara sig mot Rysslands angrepp. Det här stödet gör att vi tillsammans med andra länder stärker Ukrainas luftvärn samt maritima förmågor. Med öppna farleder för handel i Svarta havet stärks den ukrainska ekonomin vilket och ökar resurserna som behövs för att försvara landet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Paketet är uppdelat i två delar; Luftförsvar och förstärkt maritim förmåga:

Luftförsvar:

Paketet innehåller 70 miljoner pund i luftförsvarsutrustning. Investeringen syftar till att skydda trupperna vid frontlinjen, civila och viktiga industriella platser från Rysslands attacker.

Specifika komponenter i paketet är luftförsvarsradar och motmedel mot obemannade luftburna system (C-UAS).

Maritima förmågor:

80 miljoner pund kommer att gå till att stärka Ukrainas maritima förmåga. Nästan 30 procent av Rysslands Svartahavsflotta har skadats eller förstörts av Ukrainas flotta under kriget. Detta stöd kommer att förstärka Ukrainas maritima förmåga ytterligare.

Det maritima paketet inkluderar mindre båtar, spaningsdrönare, obemannade ytfarkoster, explosiva drönare och obemannade undervattensfarkoster för minröjning.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Laddar...