Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström träffar Lettlands utrikesminister

Publicerad

Måndagen den 10 juni tar utrikesminister Tobias Billström emot Lettlands utrikesminister Baiba Braže. På dagordningen står bland annat förberedelser inför Natotoppmötet i juli, regionala säkerhetspolitiska frågor och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

–  Sveriges och Lettlands utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete fördjupas och stärks alltmer. Vi är nu Natoallierade och Sverige kommer att bidra med en reducerad bataljon till Natos framskjutna närvaro i Lettland. Mötet blir ett tillfälle att diskutera aktuella frågor och gemensamma utmaningar. Som ordförande för NB8 ser jag också fram emot att diskutera hur vi bäst fortsätter att utveckla det nordisk-baltiska samarbetet, säger utrikesminister Tobias Billström.

Mötet mellan utrikesministrarna kommer bland annat att handla om förberedelserna inför Natotoppmötet i Washington i juli samt om aktuella regionala säkerhetspolitiska frågor. Därutöver kommer Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, stödet till Ukraina och Ukrainas EU-närmande att diskuteras. 

Sverige är 2024 ordförande i de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetsformaten mellan de nordiska länderna (N5) respektive de nordiska och baltiska länderna (NB8). De främsta prioriteringarna för ordförandeskapen är att stärka det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet i regionen, stå fast vid vårt regionala orubbliga stöd för Ukraina och säkra fortsatt globalt stöd till Ukraina.

Om NB8 och N5

NB8 och N5 är informella nordisk-baltiska respektive nordiska samarbeten inom utrikes- och säkerhetspolitik. Samarbetena i NB8 och N5 leds av utrikesministrarna som möts flera gånger under ordförandeåret för att fördjupa samarbetet kring aktuella frågor. Utöver det hålls ett hundratal möten på olika nivåer varje år.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Laddar...