Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Nytt avtal om digital handel mellan EU och Sydkorea

Publicerad

EU-kommissionen har slutfört förhandlingar med Sydkorea angående ett avtal om digital handel. Kommissionens förhandlingsmandat antogs under det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Avtalet bidrar till att främja handeln mellan EU och Sydkorea och gynnar svenska företag och konsumenter.

– Mycket glädjande att förhandlingarna med Sydkorea gått i mål. Nu förbättras villkoren när svenska och europeiska företag handlar med Sydkorea. Till exempel införs avtalsregler om erkännande av digitala underskrifter och om förbud mot krav på lokal datalagring. Avtalet kommer också att gynna konsumenter i Sverige, EU och Sydkorea genom stärkt konsumentskydd för näthandel. Det är ett konkret steg framåt för EU:s frihandelsagenda och en viktig signal i en tid av ökad protektionism, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Avtalet kompletterar EU:s och Sydkoreas frihandelsavtal från 2011 med moderna och bindande regler om digital handel. Dessa regler syftar till att öka transparens och förutsebarhet för företag, främja en säkrare internetmiljö för konsumenter och motverka digitala handelshinder. Några exempel på sådana bestämmelser inkluderar erkännande av digitala underskrifter, konsumentskydd för näthandel och förbud mot krav på lokal datalagring. Avtalet stärker och främjar därmed den bilaterala handeln.

Den digitala handeln har ökat starkt under senare år och står i dag för ungefär 25% av den totala världshandeln. EU är världens största exportör och importör av tjänster som är möjliga att förmedla digitalt. Avtalet bidrar till att diversifiera EU:s handelsrelationer och stärka unionens konkurrenskraft och roll i världshandeln.

– Avtalet är resultatet av svenska ansträngningar under ordförandeskapet 2023 då vi prioriterade digital handel och drev på för att EU skulle inleda avtalsförhandlingar, fortsätter bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.   

Om avtalets struktur och innehåll

Avtalet liknar till sin struktur och innehåll ett tidigare avtal om digital handel som överenskommits med Singapore. Innehållet i avtalet har även flera likheter med de kapitel om digital handel som inkluderats i EU:s mer moderna handelsavtal med till exempel Storbritannien.

Avtalet innehåller ett stort antal bindande regler. För ökad transparens och säkerhet finns det bland annat regler om erkännande av digitala underskrifter och e-kontrakt. Digitala handelshinder motverkas genom regler om förbud mot krav på lokal datalagring och mot tullar på elektroniska överföringar, vilket inbegriper digitalt förmedlade tjänster. För att främja en säker internetmiljö finns regler om konsumentskydd för näthandel. Avtalet innehåller också ett samarbete kring regelutveckling kopplat till digital handel. Slutligen knyter avtalet an till de delar av det befintliga frihandelsavtalet med Sydkorea som bland annat rör tvistlösning, institutionell struktur och preferensregler.

Avtalet är betydelsefullt för EU, inte minst då EU:s tjänsteexport till över hälften är digitalt förmedlad. Avtalet utgör tillsammans med det liknande avtalet med Singapore ett konkret exempel på framsteg i EU:s handelsagenda. Avtalen är ett steg i en modernisering av EU:s handelspolitik och de stärker även banden mellan dynamiska handelspartners.

Om Sveriges handel med Sydkorea

När det gäller Sveriges bilaterala handel är Sydkorea den näst största handelspartnern i Asien sett till varuhandeln. Landet är vidare den fjärde största exportmarknaden för Sverige i Asien. Under 2023 utgjordes Sveriges export till Sydkorea av varor för 21 miljarder kronor och av tjänster för 6 miljarder. Motorfordon, maskiner, läkemedel och elektronik är bland de främsta exportvarorna. Mellan 2018 och 2023 ökade varuexporten till Sydkorea med 43%.

Sydkorea är även Sveriges fjärde största importkälla i Asien sett till både varor och tjänster. Under 2023 importerade Sverige varor för 16 miljarder kronor och tjänster för 4 miljarder kronor från Sydkorea. Totalt arbetar omkring 700 personer i sydkoreanska företag i Sverige. Svenska företag har en stor närvaro i Sydkorea, med 21 miljarder kronor i direktinvesteringstillgångar och cirka 9 000 anställda i landet.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Laddar...