Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen ingår avtal om minskad statlig kontroll över ATG

Publicerad

Regeringen har ingått ett nytt avtal med Svensk Travsport och Svensk Galopp som äger spelbolaget Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG). Det nya avtalet innebär en minskad statlig kontroll över ATG vilket ger bolaget en större självständighet.

När ATG bildades år 1974 var syftet att komma till rätta med trav- och galoppsportens dåvarande ekonomiska problem. Det avtal som då slöts mellan ATG och staten etablerade en ansvarsfördelning mellan parterna, samtidigt som ATG hade ensamrätt på vadhållning på hästar. Efter omregleringen av spelmarknaden 2019 förlorade ATG sin ensamrätt, men den statliga kontrollen över bolaget har kvarstått.

Regeringen och ATG:s ägare har i dag ingått ett nytt avtal som minskar statens inflytande över bolaget. Avtalet innebär bland annat att

  • regeringen inte längre kommer att nominera ledamöter till ATG:s styrelse
  • ATG:s bolagsordning kan ändras utan regeringens godkännande
  • valberedningens arbete och förslag ska styras av en instruktion, som bland annat kräver att majoriteten av styrelseledamöterna ska vara oberoende.

En minskad statlig kontroll över ATG är en naturlig fortsättning på omregleringen av spelmarknaden, då ATG inte längre har den särställning som tidigare motiverade statlig kontroll. Det ger hästsporten goda förutsättningar att utvecklas, med stärkt professionalism.

– Det är inte längre motiverat att staten är involverad på det sätt man varit sedan tidigare. Med det nya avtalet får bolaget fullt ansvar för verksamheten. Det ger möjlighet att rekrytera en styrelse som kan utveckla bolaget på ett bra sätt, öka professionalismen och stärka svensk hästsport för framtiden, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Om avtalet mellan staten och ATG

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ägs av förbunden Svensk Travsport och Svensk Galopp. Bolaget bildades 1974 på initiativ av staten som tillsatt en utredning med anledning av trav- och galoppsportens dåvarande ekonomiska problem. Den lösning som utredningen föreslog var att bilda ett gemensamt bolag för spel på hästar som sedan fördelade överskottet till trav- och galoppsporten. Staten och förbunden ingick ett avtal som bland annat reglerade ansvarsfördelningen mellan staten, förbunden och ATG. Fram till omregleringen innebar det avtalade upplägget i korthet att ATG hade ensamrätt att erbjuda vadhållning på hästar i Sverige och att överskottet skulle gå till trav- och galoppsporten samt Hästnäringens nationella stiftelse (HNS). Genom omregleringen av spelmarknaden 2019 förlorade ATG sin ensamrätt att tillhandahålla spel på hästar. Den så kallade Spellicensutredningen konstaterade inför omregleringen att det inte kan anses motiverat att staten har så stor kontroll över bolaget på den omreglerade spelmarknaden.

Det nya avtalet och ATG:s nya bolagsordning medför bland annat följande förändringar. Staten får en minskad kontroll över ATG. Staten kommer inte längre att utse sex av elva styrelseledamöter och bolagsordningen kommer att kunna ändras utan regeringens godkännande. En instruktion till valberedningen till bolagets styrelse införs, som bland annat kräver att majoriteten av styrelseledamöterna är oberoende. ATG måste inte längre träda i likvidation om det inte finns ett avtal med staten. Avtalet renodlas från bestämmelser som inte syftar till att säkerställa finansieringsmodellen för hästnäringen. Det införs en uppräkning för det belopp som enligt avtalet ska utbetalas till Hästnäringens nationella stiftelse (HNS). Det ska tas fram ett gåvoavtal i förhållande till HNS för att stärka stiftelsens ställning och säkerställa utbetalningar.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...