Afghanistan
Sverige har haft diplomatiska relationer med Afghanistan sedan 1930-talet. Sedan 2008 har Sverige en diplomatisk närvaro genom en ambassad i Kabul. Ambassaden fungerar som ett nav för Sveriges samlade insatser i landet och arbetar bland annat för att främja våra bilaterala relationer med Afghanistan liksom att stärka banden länderna emellan. Därtill deltar Sverige aktivt i det multilaterala arbetet som exempelvis bedrivs genom EU och FN i Afghanistan. Utöver utsända från Utrikesdepartementet och lokalanställd personal finns på ambassaden personal från Sida, Folke Bernadotteakademin, Migrationsverket och Polisen. Sverige har under åren bidragit såväl militärt som med utvecklingsinsatser. Sedan 2014 ligger tonvikten i det svenska engagemanget på långsiktigt stats- och fredsbyggande samt politiskt stöd.
Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Sverige har gjort ett politiskt åtagande att bidra med 8-8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under 2015-2024. Biståndsstrategin för 2014-2019 har förlängts med ett år och omfattar 5,7 miljarder SEK. Biståndets fokus är på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, samt på utbildning och ekonomisk utveckling.
Mellan 2002-2014 bidrog Sverige till den internationella säkerhetsstyrkan (ISAF) som hjälpte den afghanska regeringen att upprätthålla säkerheten i landet. Sedan 2015 bidrar Sverige till Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission (RSM). Det svenska styrkebidraget är cirka 25 personer.
Afghanistans president Ashraf Ghani besökte Sverige 2015. Utrikesminister Margot Wallström besökte Afghanistan 2017.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Afghanistan
Totalt 65 träffar.
-
Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan, Prop. 2020/21:22
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande för deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan till och med den 31 december 2021. Det svenska styrkebidraget ska bestå av högst 50 personer på plats. Om situationen så kräver, ska det finnas möjlighet att utöver själva styrkebidraget tillföra en tillfällig förstärknings- och evakueringsstyrka om högst 150 personer. Under förutsättning att tidsplanen som indikeras av det avtal som ingåtts mellan USA och talibanrörelsen håller, kommer det svenska bidraget ha beredskap att avveckla sin närvaro under 2021 i samråd med insatsens ledning, Nato och partnerländer.
-
Regeringens propositioner för fortsatt svenskt deltagande i de militära insatserna i Irak (OIR), Afghanistan (RSM) och Mali (Minusma)
Regeringen har överlämnat propositionerna för fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak, den Nato-ledda militära utbildnings- och rådgivningsinsatsen Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan och FN:s stabiliserande insats i Mali (Minusma) till riksdagen.
-
Nytt sändebud i Afghanistan
Regeringen har idag utsett Torkel Stiernlöf till ambassadör i Kabul.
-
Utrikesminister Ann Linde deltar i ministermöte om nedskjutningen av PS752 i Iran
Utrikesminister Ann Linde kommer på torsdag 16 januari att resa till London för att delta i International Coordination and Response Group for the victims of PS752. Mötet samlar utrikesministrar från de länder som förlorat invånare i flygkraschen i Iran den 8 januari.
-
Nya ambassadörer till Sverige
Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen 28 november 2019 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Sudan, Persiska viken och Afghanistan på utrikesministermöte
Situationen i Sudan, EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran var några ämnen som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna inledde mötet med att ta upp aktuella frågor som situationen i Venezuela, Turkiets borrningar efter olja utanför Cypern och Kina.
· Artikel
-
Afghanistan, Iran och Sudan på utrikesministermöte
EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran är ämnen som utrikesminister Ann Linde ska behandla med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna kommer också diskutera situationen i Sudan.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan, Prop. 2019/20:27
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande för deltagande i Natos utbildnings och rådgivningsinsats Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan till och med den 31 december 2020. Det svenska styrkebidraget ska bestå av högst 50 personer på plats. Om situationen så kräver, ska det finnas möjlighet att utöver själva styrkebidraget tillföra en tillfällig förstärknings och evakueringsstyrka om högst 150 personer.
-
Syrien och Ukraina på utrikesministermöte
EU:s roll i Afghanistan och situationen i Syrien och Ukraina är ämnen som utrikesminister Ann Linde ska behandla med sina EU-kollegor i Luxemburg, på höstens första möte i utrikesrådet den 14 oktober. Utrikesministrarna kommer också diskutera Turkiets provborrningar i Medelhavet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Afghanistan
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Afghanistan situationen per den 31 december 2018 samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet