Bhutan

Bhutan är ett kustlöst land beläget i den östra delen av Himalaya. Sverige upprättade diplomatiska förbindelser med Bhutan 1985. Sveriges ambassadör i New Delhi är sidoackrediterad till Bhutan. I huvudstaden Thimpu finns en svensk honorärkonsul. Bhutan företräds i Sverige genom sin ambassad i Bryssel. 2016 genomförde kungaparet ett statsbesök till Bhutan.

Handelsutbytet mellan Sverige och Bhutan är begränsat. Exporten från Sverige utgörs av verkstadsprodukter, framförallt telekom-utrustning. Sveriges import från Bhutan är mycket liten. Ett drygt tiotal svenska företag är verksamma i Bhutan. Bhutan befinner sig i en expansiv fas vilket har ökat svenska företags intresse. Bhutans viktigare näringar inkluderar vattenkraft och skog.

Sverige har tidigare givit bistånd till Bhutan genom Sida. Stöd gick till bland annat utvecklingen av flyget, lantmäteriet och till datorisering av administration. Idag stöder Sverige Bhutan genom gemensamma initiativ inom ramen för EU och med stöd till FN:s arbete i landet. Miljö- och hållbarhetsfrågor ges hög prioritet i Bhutan. Sverige är den största givaren (per capita) till Globala miljöfonden som driver flera miljö- och utvecklingsprojekt i Bhutan.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Bhutan

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2 träffar.

  • Nya ambassadörer till Sverige

    Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen den 2 juni 2016 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.

  • Statsbesök till Bhutan

    Med början den 8 juni 2016 avlägger kungaparet ett tre dagar långt statsbesök till Bhutan på inbjudan av kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Regeringen kommer att vara representerad och företrädare för svenskt näringsliv kommer att ingå i delegationen. Detta är första gången ett statsbesök från Sverige till Bhutan äger rum.