SIPRI högt rankat
Publicerad Uppdaterad
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) är en av världens högst rankade tankesmedjor.
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) är en av världens högst rankade tankesmedjor. Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) vid the University of Pennsylvania sätter SIPRI på en hedrande 6:e plats i rapporten 2014 Global Go To Think Tank Index.
- Det är mycket glädjande att se att SIPRI fortsatt hävdar sig så väl bland världens ledande forskningsinstitut. Det var ett framsynt beslut när riksdagen 1966 tog fasta på förslag från bland annat Alva Myrdal, som också var SIPRI:s första styrelseordförande, att inrätta institutet. Behovet av en oberoende och djupt sakkunnig forskning på freds- och nedrustningsområdet kvarstår i allra högsta grad idag, säger utrikesminister Margot Wallström.
Om SIPRI
Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) grundades 1966 som en oberoende stiftelse med statsbidrag. Riksdagen ville med grundandet markera 150 år av obruten fred i Sverige och ge ett bidrag till internationell fred. Tanken var att Sipri skulle utgöra en kunskapskälla som var självständig från tidens båda supermakter och vars verksamhet skulle syfta till att öka transparensen i den traditionellt hemliga sfären kring säkerhetspolitik och massförstörelsevapen. SIPRI har anpassat sig till omvärldens förändring och är idag ett modernt och ambitiöst institut med forskning av hög kvalitet och relevans, inte minst för UD. SIPRI har sina lokaler i Solna. Antalet anställda är ca 60, varav ca 40 forskare från ett drygt dussintal länder. Verksamheten finansieras med bidrag från ett flertal källor. Det svenska statsbidraget uppgår numera till knappt hälften av SIPRI:s årliga budget.