Artikel från Statsrådsberedningen

EU överens om långsiktigt ekonomiskt stöd till Ukraina

Publicerad

Vid ett extrainsatt möte i Europeiska rådet under torsdagen den 1 februari enades EU:s 27 medlemsländer om ett flerårigt ekonomiskt stöd till Ukraina på 50 miljarder euro.

Ulf Kristersson går på en röd matta på väg in till möte i Europeiska rådet. I förgrunden EU:s flagga.
Statsminister Ulf Kristersson anländer till det extrainsatta mötet i Europeiska rådet i Bryssel den 1 februari. Foto: Europeiska unionen

– Vi har äntligen nått en överenskommelse om ett flerårigt ekonomiskt stöd till Ukraina. EU visar enighet och ansvarstagande. Det är viktigt i denna svåra tid, säger statsminister Ulf Kristersson.

Den så kallade Ukrainafaciliteten innebär att sammanlagt 50 miljarder euro kommer betalas ut till Ukraina under åren 2024–2027. Faciliteten består av 17 miljarder euro i bidrag och 33 miljarder euro i lån.

Under mötet i Europeiska rådet diskuterade ledarna även den oroliga utvecklingen i Mellanöstern samt EU:s militära stöd till Ukraina.

 

Samråd med EU-nämnden samt återrapportering till riksdagen

Inför det extrainsatta mötet i Europeiska rådet samrådde statsministern med riksdagens EU-nämnd. Efter mötet återrapporterade statsministern till riksdagen. Du kan ta del av sammanträdet i EU-nämnden samt återrapporteringen på riksdagens webbplats.

Om Europeiska rådet

Europeiska rådet utgör den högsta nivån för medlemsländernas politiska samarbete och är den EU-institution som fastställer EU:s allmänna politiska riktning och prioriteringar. Rådet håller fyra ordinarie toppmöten per år och består av de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer samt Europeiska rådets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande.