Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Följ med in på UD och ut i världen - idag lanseras podcast om hur det är att arbeta som diplomat

Publicerad

Sverige finns representerat på ett hundratal platser i världen genom ambassader och generalkonsulat. Men vilka är diplomaterna och hur ser vardagen ut för dem? Svaren på detta och andra frågor ges i Utrikesdepartementets nya satsning UD-podden. Där får lyssnarna nu möta fyra svenska ambassadörer samt utrikesminister Margot Wallström, som i finalavsnittet berättar om sitt arbete.

Foto: Regeringskansliet

I fem poddavsnitt samtalar journalisten Alexandra Pascalidou med utrikesminister Margot Wallström och fyra svenska diplomater om deras internationella uppdrag och Sveriges arbete i världen. Samtalen spänner över en mängd områden, som migration, arbetet i FN:s säkerhetsråd och Sveriges diplomatiska relationer med USA. Podden är UD:s första officiella podcast. Formatet öppnar upp för det goda samtalet och bjuder in allmänheten att lyssna.

– Vi tror att det finns många utrikespolitiskt intresserade som är nyfikna på vad vi gör på UD. Vi hoppas att poddberättelserna skapar en upplevelse av att följa med bakom kulisserna, och att lyssnarna lär känna ambassadörerna lite grann, säger Utrikesdepartementets kommunikationschef Anna Björkander.

De två första avsnitten av UD-podden lanseras den 11 augusti. Därefter kommer ytterligare ett avsnitt varje vecka under tre veckor.

Först ut är Sveriges FN-ambassadör i New York, Olof Skoog. Han beskriver sig som en vanlig man, uppvuxen i en liten by utanför Lund, som hamnat i ett superspännande sammanhang. Han berättar om arbetet i FN:s säkerhetsråd, och hur han hanterar svåra känslor och håller hoppet uppe gällande läget i världen. Vi får också reda på hur det är att ha en fru som valt samma yrke, och som arbetar på andra sidan jordklotet. Veckopendling, berättar Olof Skoog, har fått en ny betydelse, eftersom det nästan tar en vecka att resa till hans fru och son i Indonesien.

I avsnitt 2 berättar Utrikesdepartementets samordnare för migrations- och flyktingfrågor, Nicola Clase, om en spännande resa på cykel längs slingriga vägar i Afrika. Avsnittets tonvikt ligger på flykting- och migrationspolitik, men lyssnaren får också höra om Nicola Clases passion för schlager, en passion som inte bara handlar om musik utan även politik.

11 augusti:
#1 Olof Skoog, FN-ambassadör vid Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna

#2 Nicola Clase, Utrikesdepartementets samordnare för migrations- och flyktingfrågor

18 augusti:
#3 Björn Lyrvall, ambassadör i Washington

25 augusti:
#4 Veronica Bard, ambassadör vid representationen i Genève

31 augusti:
#5 Margot Wallström, utrikesminister

Lyssna på UD-podden på iTunes, Acast eller här:
https://soundcloud.com/utrikesdepartementet-863215415

 

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst