Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Sannings- och försoningskommissionen förlängs

Publicerad

Regeringen har idag beslutat att förlänga Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset till 15 november 2023.

Sannings- och försoningskommissionen tillsattes i mars 2020 och har i uppdrag att utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen. Kommissionen ska också verka för att minoritetens historiska erfarenheter synliggörs. Syftet är att bidra till att ge minoriteten en kollektiv upprättelse, främja försoning och motverka att något liknande händer i framtiden.

– Sannings- och försoningskommissionen spelar en viktig roll för att ge minoriteten en kollektiv upprättelse, främja försoning och motverka att något liknande händer i framtiden, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Nytt redovisningsdatum för uppdraget är den 15 november 2023.

Presskontakt

Johan Romin
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00