Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Forskningsfinansiärer ska bidra till regeringens forsknings- och innovationspolitik

Publicerad

Forskning och innovation är helt avgörande för Sveriges välstånd, konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar. För att regeringen ska kunna ta fram riktningen för forskning och innovation behövs underlag. Nu ger regeringen forskningsfinansiärerna i uppdrag att inkomma med analyser och förslag inför den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

Regeringen vill få in underlag i form av analyser från forskningsfinansiärerna Forte, Formas, Rymdstyrelsen, Energimyndigheten, Vinnova och Vetenskapsrådet som kan bidra till regeringens forsknings- och innovationspolitik, vars fokus är excellens, internationalisering och innovation.

– Jag vill se en tydlig inriktning mot excellens, vilket krävs för att svensk forskning och innovation ska vara konkurrenskraftig. Analyserna och rekommendationerna kommer vara viktiga underlag inför arbetet med den kommande forsknings- och innovationspropositionen, säger utbildningsminister Mats Persson.

Senare under våren kommer inbjudningar att skickas till universitet och högskolor, samt till myndigheter, organisationer och företag som får möjlighet att ge förslag och synpunkter. Uppdragen ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund
Laddar...