Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Nya avtal förenklar och möjliggör snabbare leveranser av försvarsmateriel till Ukraina

Publicerad

Den 12 juli i anslutning till Natos toppmöte i Vilnius undertecknade försvarsminister Pål Jonson ett säkerhetsskyddsavtal med Ukraina. Avtalet gör det möjligt att utbyta sekretessbelagd information mellan länderna, till exempel när det gäller testflygningar av JAS Gripen eller krigsmateriel. 

Bild på fyra personer som står bakom ett konferensbord. På skärmen bakom syns Natos logotyp och logotyp från Vilnius.
Från vänster: Göran Mårtensson, generaldirektör Försvarets materielverk, Pål Jonson, försvarsminister, Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, samt Oleksii Reznikov, Ukrainas försvarsminister. Foto: Johan Hjelmstrand/Regeringskansliet

Samtidigt ingår Försvarets materielverk (FMV) ett avtal med Ukraina om stöd till upphandlingar. Avtalet gör det möjligt för Ukraina att kunna köpa försvarsmateriel direkt från industrin och att kunna använda optioner i svenska avtal, vilket sparar tid i leveranser. Det övergripande säkerhetsskyddsavtalet som ingås samma dag underlättar FMV:s stöd till Ukraina.

– Med de här avtalen tar vi ytterligare steg för att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga och möjliggöra inköp av nyproducerat materiel direkt från industrin. Vi kommer att stötta Ukraina så länge som det behövs för att de ska vinna kriget, återfå sin frihet och bygga upp sitt land, säger försvarsminister Pål Jonson.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand