Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsminister Ulf Kristersson träffade president Joe Biden i Vita huset

Publicerad

Onsdagen den 5 juli besökte statsminister Ulf Kristersson Washington DC för ett möte med USA:s president Joe Biden. Fokus under besöket låg på Sveriges Natoanslutning, men de två ledarna diskuterade också andra frågor som förenar Sverige och USA såsom den gröna omställningen, teknologifrågor, stödet till Ukraina och det transatlantiska samarbetet om Kina.

– Det här var ett mycket bra möte för Sverige. President Biden uttryckte sitt mycket starka stöd för den svenska Natoanslutningen och påpekade att Sverige kommer bidra till hela alliansens säkerhet. Det vill säga vi söker Natomedlemskapet för gemensamt försvar efter 200 år av allianslöshet men vi söker också Natomedlemskapet för att Sverige vill vara med och bidra, och vi har kapaciteter med oss in. Inget annat land vet detta bättre än USA, säger statsminister Ulf Kristersson.

Nato var en huvudpunkt vid onsdagens möte i Vita huset, inför Natotoppmötet i Vilnius nästa vecka. Under mötet diskuterade statsminister Ulf Kristersson och president Joe Biden även Sveriges och USA:s starka stöd till Ukraina. Samtalet berörde även USA och Sverige som nära partners, ledande demokratier och två av världens mest innovativa länder med samarbeten i frågor som bland annat rör klimat och gröna jobb.

Presskontakt

Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg