Hoppa till huvudinnehåll

Klimat- och miljöministern besöker Grebbestad och Kosterhavet

Publicerad

Den 10-11 oktober gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari flera besök i Bohuslän med fokus på havsmiljöfrågorna.

Under tisdagen besökte Romina Pourmokhtari ostronfiskaren Lotta Klemming i Grebbestad, för att se hennes fiskeverksamhet och besöka två olika ostronbanker. Besöket hade fokus på invasiva främmande arter och det marina ekosystemet samt villkoren för småskaligt fiske.

På onsdagen besöker klimat- och miljöministern Kosterhavets nationalpark, som en del i regeringens arbete med att nå målet om 30 procents skyddade områden till havs. Andra frågor som lyfts i samband med besöket på Kosterhavet är trålfiskets förutsättningar, dess inverkan på havsbottnarna samt vilka åtgärder som tagits för att bevara ett så särpräglat och artrikt havs- och skärgårdsområde i ett så oförändrat skick som möjligt.

– Den biologiska mångfalden i Sveriges havs- och vattenmiljöer måste bevaras för framtida generationer. Kosterhavet är ett utmärkt exempel på hur Sverige arbetar aktivt med marint skydd i våra egna havsområden. Sverige driver också på i det internationella arbetet för att skydda haven, vilket är oerhört viktigt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Utöver den bohuslänska skärgårdens status som särpräglad havs- och skärgardsmiljö, är områdena även föremål för möjlig utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Under besöket lyfts därför detta och andra aktuella frågor för lokalsamhället upp. Just nu bereds flera vindkraftparkansökningar av regeringen och olika länsstyrelser. 

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg

Fakta

Regeringen lade i BP24 en satsning på 71 miljoner kronor för 2024 och 98 miljoner kronor för 2025 och 2026 för akvatiskt områdesskydd (inklusive limniska miljöer).

Sverige deltar också aktivt i flera internationella samarbeten som arbetar för inrättande och förvaltning av marint områdesskydd i områden bortom nationell jurisdiktion, som konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten (Ospar) och konventionen om bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Det nyligen antagna avtalet om biologisk mångfald i havsområden bortom nationell jurisdiktion (BBNJ) är viktigt för möjligheten att uppnå målet om 30 procent skydd på global nivå.

För ett effektivt skydd är samverkan med sektorsorganisationer viktigt, t.ex. för sjöfart (IMO) och fiske. NV, HaV med flera myndigheter har i uppgift att ta fram ett förslag till nationell strategi och handlingsplan för biologisk mångfald med anledning av hur målen i CBD kan uppnås, inklusive det om områdesskydd i havet. Uppdraget redovisas i december.

Laddar...