Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Regeringen beviljar Skellefteå kommuns ansökan om att ingå i förvaltningsområde för samiska

Publicerad

Vid dagens regeringssammanträde beviljades Skellefteå kommuns ansökan om att ingå i förvaltningsområde för samiska, vilket innebär rätt för enskilda att använda samiska i kontakt med myndigheter. Det innebär även att kommunen ska erbjuda förskola och äldreomsorg på samiska.

I dag, den 16 november 2023, beviljade regeringen Skellefteå kommuns ansökan om att uppgå i det samiska förvaltningsområdet. Detta möjliggörs genom en ändring i förordningen (2009:1299) om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2024 och innebär att Skellefteå kommun då ingår i förvaltningsområde för samiska.  

Att Skellefteå kommun ingår i förvaltningsområde för samiska innebär rätt för enskilda att använda samiska, både muntligen och skriftligen, i kontakt med myndigheterna. Det innebär även att kommunala ansvarsområden så som förskola och äldreomsorg ska erbjudas även på samiska.

Skellefteå kommun ingår sedan 2018 i förvaltningsområdet för finska.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson
Laddar...