Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Civilminister Erik Slottner besöker Kalmar

Publicerad

Fredag 15 december besöker civilminister Erik Slottner Kalmar. Denna gång för besök på E-hälsomyndigheten, Linnéuniversitetet och för att träffa Högsby, Torsås och Nybro kommun.

Under sitt möte med kommunerna kommer civilministern tillsammans med kommunerna att diskutera kommunala utmaningar och frivilliga kommunsammanläggningar. I mötet med E-hälsomyndigheten kommer ministern diskutera aktuella frågor som rör digital infrastruktur i vården.

Under besöket på Linnéuniversitetet kommer Slottner att få ta del av vad som är aktuellt inom ett av universitetets spetsforskningsområden. Det rör datavetenskap med fokus på insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder kopplat till AI.

– Jag ser fram emot att under mitt besök diskutera viktiga frågor som hur kommuner ser på sina möjligheter att upprätthålla en god ekonomi och kvalitet i sina verksamheter. Det ska även bli intressant att i möte med Linnéuniversitetet och E-hälsomyndigheten prata om digitalisering i samhället, säger civilminister Erik Slottner.

Just nu pågår en sondering av kommunernas intresse för frivilliga kommunsammanläggningar som ska lämna sin redovisning i slutet på januari. För att kommunerna ska klara av sina uppdrag på kort och lång sikt krävs olika åtgärder där sammanläggning kan vara en sådan åtgärd.

Under besöket finns tid för medier att träffa civilministern. Kontakta civilministerns presskontakt vid frågor och intervjuförfrågningar.

Bakgrund

Kommunerna står inför stora utmaningar framöver, inte minst demografiska. När färre ska försörja allt fler måste kommunerna fundera över vilka förutsättningar de har att klara av välfärdsuppdragets kärnuppgifter. Att gå samman med en annan kommun kan underlätta men det finns säkert fler åtgärder. Det är därför det är viktigt att lyfta frågan om kommunens kapacitet i god tid innan problemet blir för stort.

Regeringen arbetar också på olika sätt för att stärka kommunernas kapacitet och underlätta för en mer effektiv kommunsektor. Det kommunalekonomiska utjämningssystemet ses över i syfte att säkerställa att den kommunalekonomiska utjämningen ger kommuner och regioner likvärdiga ekonomiska förutsättningar.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Laddar...