Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen har beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att utföra en analys av Naturvårdsverket

Publicerad

Naturvårdsverkets uppgifter har ökat i förhållande till deras resurser och klimatomställningen ställer även nya krav på flertalet av myndighetens uppgifter. Det är viktigt att regeringens styrning är ändamålsenlig och ger förutsättningar för Naturvårdsverket att säkerställa kvalitet och effektivitet i myndighetens verksamhet. Denna analys är en del i regeringens tidigare aviserade arbete med att effektivisera statsförvaltningen.

En viktig förutsättning för regeringens styrning av myndigheterna är att det med jämna mellanrum görs djupare analyser av verksamheterna. Som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att analysera och bedöma hur Naturvårdsverket fullgör sina uppgifter och uppdrag.

– Det är regeringens och mitt ansvar som klimat- och miljöminister att säkerställa en ändamålsenlig styrning av Naturvårdsverket. Det är viktigt att styrningen möjliggör en effektiv användning av förvaltningsmedlen till myndighetens kärnuppgifter. Det har inte gjorts någon systematisk och samlad genomgång av Naturvårdsverkets uppgifter sedan år 2006. Därför är det nu hög tid att ta ett samlat grepp för att säkerställa att den verksamhet Naturvårdsverket ansvarar för bedrivs på ett mer effektivt och ändamålsenligt sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Uppdraget omfattar att, vid behov, föreslå åtgärder som Naturvårdsverket eller regeringen bör vidta för att stärka myndighetens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag på ett ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt. I det ingår att ompröva relevanta delar av myndighetens uppgifter eller att föreslå att uppgifter ska flyttas till annan myndighet.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivs-departementet) senast den 8 november 2024.

Bakgrund

Naturvårdsverket är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet i frågor om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning. Naturvårdsverket ska vara pådrivande, stödjande och samlande vid genomförandet av miljöpolitiken.

Tillgängliga resurser ställer stora krav på myndighetens förmåga att bedriva en effektiv verksamhet och prioritera bland sina uppgifter samtidigt som pågående arbete med klimatomställningen kräver fortsatt utveckling av verksamheten och en nära dialog och samarbete med regeringen inom det här området. Det finns därför ett behov av att analysera och bedöma samt vid behov ompröva myndighetens uppdrag och åtaganden eller föreslå åtgärder till hur myndighetens uppgifter kan tydliggöras och renodlas.

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg
Laddar...