Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern tar emot Frankrikes president

Publicerad

Tisdag den 30 januari tar statsminister Ulf Kristersson emot Frankrikes president Emmanuel Macron i Rosenbad. Presidenten och hans hustru Brigitte Macron har bjudits in till Sverige av H.M. Konungen. Vid statsbesöket representeras regeringen av flera statsråd.

Tisdagen den 30 januari håller statsminister Ulf Kristersson och president Emmanuel Macron överläggningar i Rosenbad. I samband med överläggningarna kommer statsministern och presidenten att underteckna ett partnerskap mellan Sverige och Frankrike. Statsministern och presidenten håller en gemensam pressträff kl. 14.05, som direktsänds på regeringens webbplats. Pressträffen simultantolkas på svenska, franska och engelska.

Statsministern och presidenten beger sig därefter till Karlbergs slott för att delta i ett säkerhetspolitiskt rundabordssamtal, vid vilket även kungen deltar. På Karlbergs slott håller statsministern och President Emmanuel Macron ett varsitt längre anförande för kadetter och inbjudna gäster. Även kungen talar. Talen går att följa live på Försvarshögskolans webbplats. 

Statsminister Ulf Kristersson deltar även vid en middag på slottet under tisdagskvällen samt vid en mottagning som presidentparet står värdar för i Lund på onsdag den 31 januari. 

Övriga statsråd i regeringen som deltar i statsbesöket är energi- och näringsminister Ebba Busch, utrikesminister Tobias Billström, skolminister Lotta Edholm, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, försvarsminister Pål Jonson, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, utbildningsminister Mats Persson samt kulturminister Parisa Liljestrand.

Ett mer detaljerat program för statsbesöket finns länkat till under "Genvägar".

Särskilda upplysningar

Observera att det krävs särskild ackreditering för media för att bevaka statsbesöket. Sista dag att ansöka var torsdagen den 18 januari.

Presskontakt

Susan Vo Bergqvist
Biträdande presschef hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 95 62
e-post till Susan Vo Bergqvist