Hoppa till huvudinnehåll

Stöd till projekt som sprider kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till personer med migrantbakgrund

Publicerad

Regeringen beviljar ansökan från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, för ett pågående projekt som syftar till att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter hos personer med migrantbakgrund, samt hälso- och sjukvården och andra berörda aktörer.

– Sexualitet och reproduktion påverkar de allra flesta människor genom hela livet och kan också inverka på den allmänna hälsan. Tyvärr ser vi ojämlikhet mellan olika grupper i samhället, men målet är en god, jämlik och jämställd hälsa. För att uppnå målet behöver vi bland annat säkra att alla har tillgång till kunskap och information, säger socialminister Jakob Forssmed.

– Det här är viktigt för jämlikheten och jämställdheten. Alla i Sverige, oavsett bakgrund, har rätt att definiera sin sexualitet, själv välja partner och välja om och när man vill vara sexuellt aktiv, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Regering har beviljat RFSU tre miljoner kronor under 2024 för att utveckla och driva projektet, som inleddes 2016. Regeringen bedömer att projektet fortsatt kan bidra till att öka möjligheterna bland kvinnor och män med migrantbakgrund att få stöd i att uppnå bästa möjliga sexuella och reproduktiva hälsa och välmående. Detta kan i sin tur leda till en minskad ojämlikhet och ojämställdhet i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Anton Johansson
Pressekreterare hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-135 53 41
e-post till Anton Johansson
Laddar...