Hoppa till huvudinnehåll

Statsministern kallar till sig bankcheferna och Polisen efter äldrebedrägerier

Publicerad

(Ny version) Sverige ser nu en kraftig ökning av äldrebedrägerier. I går visade Uppdrag granskning hur en svensk liga baserad i Marbella lurar svenska pensionärer och tömmer deras konton på hundratusentals kronor. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att kriminella inte ska ha tillgång till betalsystemen. Ett särskilt samarbete mellan Justitiedepartementet och Finansdepartementet har påbörjats för att ta ett samlat grepp om problemet. Sverige driver på för bättre EU-lagstiftning, men eftersom det tar tid behövs även omedelbara åtgärder. Mötet kommer handla om hur bankerna kan ta ett större ansvar och hur samarbetet mellan bankerna och polisen kan stärkas.

– Det pågår en hänsynslös brottslighet mot många äldre i Sverige. De som drabbas blir inte bara av med sina besparingar, utan många känner dessutom skam efteråt trots att det är de som är brottsoffer. De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten. Det kan handla om att veta mer om sina kunder och att ha tillräckliga kontrollsystem som upptäcker när det sker avvikande transaktioner. Eller starkare skydd genom att ge en tredje part möjlighet att eftersignera större överföringar. Den organiserade brottsligheten bedöms omsätta 100-150 miljarder kronor varje år. Och telefonbedrägerierna uppskattas till över 700 miljoner kronor. Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta, säger statsminister Ulf Kristersson.

Deltar från Regeringen gör:
Ulf Kristersson, statsminister
Elisabeth Svantesson, finansminister
Gunnar Strömmer, justitieminister
Niklas Wykman, finansmarknadsminister

Tid för mötet:
Tisdag den 13 februari, klockan 14.00.

Tillägg

Tid för mötet och deltagande statsråd har tillkommit i denna version.

Presskontakt

Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg
Laddar...