Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

H.K.H. Kronprinsessan Victoria besöker Bangladesh tillsammans med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

Publicerad

Besöket i Bangladesh äger rum den 18–21 mars med anledning av H.K.H. Kronprinsessan Victorias roll som goodwillambassadör för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) för de globala målen för hållbar utveckling. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid UNDP, deltar också.

Syftet med besöket är att få en inblick i den utvecklingsresa som Bangladesh gjort. Det är också ett tillfälle att studera framsteg och fortsatta utmaningar i genomförandet av de globala målen för hållbar utveckling med fokus på klimat, jämställdhet, den gröna och digitala omställningen samt näringslivets roll.

–  Sveriges och Bangladeshs partnerskap sträcker sig över 50 år tillbaka och utgörs av ett långvarigt utvecklingssamarbete och ett omfattande handelsutbyte. Bangladesh har genomgått en imponerande utvecklingsresa under de senaste åren och förväntas övergå från ett låginkomstland till ett medelinkomstland under 2026. Näringslivet, däribland svenska företag, har en viktig roll för att främja den gröna och digitala omställningen, som ger viktiga bidrag till jobbskapande och hållbar tillväxt, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. 

På agendan för besöket står möten med regeringsföreträdare, entreprenörer, organisationer och utvecklingspartners, samt deltagande i evenemang om näringslivets roll för att främja den gröna och digitala omställningen. En rad fältbesök kommer att genomföras där bland annat klimatanpassning, digitalisering och lokala lösningar står i fokus. Besök kommer också att göras i Rohingyaflyktinglägren i Cox’s Bazar, som idag är världens största flyktingläger. 

Kronprinsessans uppdrag som goodwillambassadör UNDP för de globala målen för hållbar utveckling

På Världsfattigdomsdagen den 17 oktober 2023 utsågs Kronprinsessan, som länge visat ett stort engagemang för hållbar utveckling, till ny goodwillambassadör för UNDP och för de globala målen för hållbar utveckling.
I rollen som goodwillambassadör verkar Kronprinsessan, i Sverige och globalt, för att öka kunskap och engagemang för de globala målen, samt för en hållbar framtid där ingen lämnas utanför. Detta är Kronprinsessans första resa i egenskap som goodwillambassadör. UNDP arbetar med att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter, främja fredliga samhällen och stötta världens länder att nå de globala målen för hållbar utveckling till år 2030.
Sverige är en av de största kärnstödsgivarna till UNDP och har även omfattande samarbete med UNDP i Bangladesh.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...