Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Stödlinje för våldsutsatta förstärks nattetid

Publicerad

Regeringen ger Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet ett tillskott på 3 miljoner kronor för 2024. Syftet är att öka bemanningen på stödlinjerna för våldsutsatta, särskilt under kvällar och nätter, så att fler som ringer ska ha möjlighet att komma fram och få stöd.

- Samtidigt som regeringen arbetar på bred front för att stoppa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, så vet vi att det finns ett stort behov för våldsutsatta att få stöd. Nationellt centrum för kvinnofrid får därför ytterligare medel för att stärka bemanningen och därmed ge fler våldsutsatta bättre möjligheter att få stöd, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet driver Kvinnofridslinjen, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Under stora delar av dygnet är det idag så många som ringer att alla inte ens kommer fram till kön. Därutöver är det många som lägger på innan de hunnit komma fram, särskilt under kvällar, men även under nätter.

Fakta om stödlinjerna

Under 2023 har i snitt 135 samtal till Kvinnofridslinjen besvarats varje dygn. Det är fler samtal än någonsin tidigare. Stödlinjen för män har under perioden 15 februari till 31 december 2023 besvarat 2774 samtal och Stödlinjen för transpersoner har under samma period besvarat 448 samtal.

Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt, alla dagar. De övriga stödlinjerna har sina öppettider under dag- och kvällstid, men alla som har utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld kan ringa Kvinnofridslinjen, telefon, 020-50 50 50, alla tider på dygnet. Stödlinjen för män har telefonnummer 020-80 80 80 och stödlinjen för transpersoner, 020-55 00 00.

Presskontakt

Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-771 09 51
e-post till Emelie Franzén
Laddar...