Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Utredning föreslår åtgärder för effektivare hantering av EU-medel

Publicerad

Finansminister Elisabeth Svantesson har tagit emot slutbetänkandet från Utredningen om hantering av EU-medel. Utredningen har bland annat haft i uppdrag att föreslå en myndighetsstruktur som möjliggör att EU-medel förvaltas på ett mer ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt.

Finansminister Elisabeth Svantesson tar emot slutbetänkandet från Utredningen om hantering av EU-medel.
Finansminister Elisabeth Svantesson tar emot slutbetänkandet från Utredningen om hantering av EU-medel. Henrik Nyström/Regeringskansliet

– Utredningens slutsatser är viktiga för att se över den samlade organisatoriska strukturen och ansvarsfördelningen för hantering av EU-medel i Sverige. Dessa medel är viktiga för att stödja ett konkurrenskraftigt fiske och jordbruk, en stark regional utveckling och konkurrenskraft, och en väl fungerande arbetsmarknad och kompetensförsörjning, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

I betänkandet En ny organisation för förvaltning av EU-medel (SOU2024:22) redogör utredningen för sina slutsatser och förslag, till exempel:

  • Ansvaret för regionala utvecklingsfonden, fonden för en rättvis omställning och Europeiska socialfonden+ föreslås samlas på en myndighet, Tillväxtverket. Det skulle innebära att Svenska ESF-rådet upphör som egen myndighet. Ansvaret för handläggning och kontroll av areal- och djurbaserade stöd inom jordbruksfonderna föreslås centraliseras från länsstyrelserna till Jordbruksverket.
  • Ansvaret för länsstyrelsernas handläggning och prövning av projekt- och investeringsstöd inom europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling föreslås koncentreras till länsstyrelserna i Norrbottens, Örebro, Stockholms, Östergötlands, Västra Götalands och Skåne län.
  • De regionala strukturfondspartnerskapen föreslås ersättas av strategiskt orienterade partnerskap med fokus på utlysningsskedet.
  • En lagstadgad anmälningsskyldighet vid misstänkt brottslighet med EU-medel föreslås.
  • Ekonomistyrningsverket föreslås ta en mer främjande och förebyggande roll.

Utredningens förslag kommer nu att beredas i Regeringskansliet.

Bakgrund

Regeringen utsåg i november 2021 chefen för Revisorsinspektionen Per Johansson till särskild utredare. Uppdraget innefattade bland annat att kartlägga och beskriva förvaltning och hanteringen av EU-medel hos de myndigheter som hanterar eller granskar EU-medel samt deras uppdrag och ansvarsfördelning. Utifrån detta skulle utredaren bedöma den samlade organisationens ändamålsenlighet och effektivitet och föreslå hur en ny organisation och ansvarsfördelning kan införas. Utredningen hade också i uppdrag att analysera om det finns behov av en gemensam plattform för hantering av information av EU-medel, och lämna förslag till hur en sådan gemensam plattform i så fall kan se ut.

Presskontakt

Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Laddar...