Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Arbetet mot den organiserade brottsligheten stärks

Publicerad

Den organiserade brottsligheten är systemhotande och måste strypas. Regeringen har därför beslutat att Utbetalningsmyndigheten ska delta i regeringens myndighetsgemensamma satsning mot den organiserade brottsligheten.

Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet, på uppdrag av regeringen. Utbetalningsmyndigheten kommer från och med den 1 juni att bli den trettonde myndigheten som får i uppgift genom myndighetsinstruktionen att delta, tillsammans med Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

– För att knäcka den organiserade brottsligheten behövs en kraftsamling från hela samhället. Därför är jag glad över att Utbetalningsmyndigheten nu får i uppgift att delta i det här arbetet framöver, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Regeringen har också beslutat att Utbetalningsmyndigheten ska läggas till i förordningen om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet. Det innebär att Utbetalningsmyndigheten inom ramen för sådan samverkan effektivare och enklare kan utbyta information i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka viss organiserad brottslighet.

Om Utbetalningsmyndigheten

Myndighetens övergripande uppdrag från riksdag och regering är att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet. Myndighetens huvudsakliga uppgifter är att genomföra systemövergripande dataanalyser och granskningar och administrera ett system med transaktionskonto.

Presskontakt

Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Laddar...