Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Regeringen utreder effektivare bekämpning av bidragsbrott

Publicerad

Varje år betalas uppskattningsvis mellan 15 och 20 miljarder kronor ut i felaktiga utbetalningar, varav hälften misstänks vara bidragsbrott. Det är regeringen fast besluten att sätta stopp för. Regeringen tillsätter därför en bokstavsutredning för att stärka arbetet mot bidragsbrottsligheten och för att dessa brott ska utredas mer effektivt i syfte att skydda välfärdens legitimitet.

Ladda ner:

Regeringen genomför ett omfattande arbete för att ge välfärdsmyndigheterna stärkta förutsättningar att förhindra att förmåner och ersättningar betalas ut till andra än dem som har rätt till ersättning. Nu tillsätter Socialdepartementet en utredning för att effektivisera arbetet med att bekämpa bidragsbrott och motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

– Regeringen har tidigare aviserat en kvalificering till välfärden för att öka drivkrafterna till arbete. Nu ska en utredare ta fram förslag på en diskvalificering från välfärden för att stoppa bidragsbrott. Välfärden ska gå till den som behöver den, inte till kriminella och terrorfinansiering, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Ett av de allvarligaste hoten från den organiserade brottsligheten är att den missbrukar välfärdssystemen i syfte att tjäna pengar, finansiera kriminell verksamhet och i vissa fall terrorism.

Utredningen ska fortsätta bereda förslagen från 2021 års bidragsbrottsutredning om ett administrativt sanktionssystem och en tillfällig bidragsspärr. Därtill ska utredningen analysera och föreslå hur en särskilt avgränsad verksamhet för utredning av bidragsbrott vid Försäkringskassan ska utformas och vilka brottsbekämpande befogenheter myndigheten ska ha.

– Reaktionen från samhället måste bli snabbare och hårdare för den som begår bidragsbrott. En diskvalificering från välfärden genom en bidragsspärr är en tydlig signal från samhället att det inte är acceptabelt att missbruka välfärdssystemen och förtroendet dessa bygger på, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Mikael Westberg, kammarrättslagman, ska biträda Socialdepartementet i utredningsuppdraget. Uppdraget inleds omedelbart och redovisas senast den 2 mars 2026. Uppdraget att se över det föreslagna administrativa sanktionssystemet och förslaget om en bidragsspärr ska redovisas tidigare, senast den 3 mars 2025.

Presskontakt

Sebastian Tham
Pressekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-134 67 22
e-post till Sebastian Tham

Webb-tv

Du kan följa sändningen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se eller på Regeringskansliets Youtubekanal.

Laddar...